top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Wanneer begint huidveroudering?

Als je nog jong bent denk je nog lang niet aan huidveroudering. Maar zodra je 21 bent beginnen je huid en lichaam te verouderen. Wat gebeurt er precies met je huid en hoe verloopt dit proces? In dit artikel vertellen we je meer over het verouderen van de huid, welke invloeden jouw levenskeuzes hebben en wat je kan doen om je huid op haar mooist te laten verouderen.

Wat veel mensen nog niet weten: Vanaf ongeveer 21 jaar begint de huidveroudering.

Terwijl het vernieuwingsproces van de bovenste huidlaag bij jongere mensen ongeveer elke 28 dagen plaatsvindt, gebeurt dit als je ouder wordt gemiddeld slechts om de 35-50 dagen. Biologische veroudering vermindert ook het vermogen van de cellen om te vernieuwen.


Effectieve huidproducten zijn een must om jouw huidconditie optimaal op peil te houden. Een goede huidverzorging start altijd met een diepte reiniging, vervolgens een serum met hoog geconcentreerde werkstoffen en als laatste stap een oog- en gezichtscrème. Een professionele huidbehandeling stopt de veroudering niet, maar vertraagd het huidverouderingsproces. Daarom is het zinvol om vanaf je 21e te starten met huidproducten die op jouw huid afgestemd zijn i.c.m. een bezoek aan de huidspecialist voor een huidadvies en/of huidbehandeling.


Functies van de huid

De huid heeft vele functies. Naast het sociale aspect is het een heel belangrijk orgaan dat vele beschermende functies heeft:

- Het fungeert als stootkussen om klappen op te vangen voor de inwendige organen.

- Het laat je warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen voelen.

- Het regelt de lichaamstemperatuur.

- Het zorgt voor ontgifting.

- Het voorkomt verlies van lichaamsvocht.

- Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

- Het slaat energie op in de vorm van de vetlaag.


Waarom veroudert de huid?

Net als jijzelf heeft de huid ook niet het eeuwige leven. Elke cel in je lichaam deelt zich om voort te leven. Echter blijft de leeftijd van de cellen gelijk omdat de cel zichzelf kopieert. Deze kopieën hebben dus dezelfde leeftijd als de moedercel. Dit is de reden waarom een huid nooit je hele leven jong kan blijven.


Hoe verloopt het verouderingsproces in de huid?

Vanaf je 21e begint je huid te verouderen. Je huid en lichaam zijn volgroeid op deze leeftijd en vanaf dat moment verouderen je lichaams- en huidcellen. Het verouderingsproces loopt als volgt: