top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Collageen

Vaak hoor je over collageen in de huid en in huidverzorgingsproducten. Wat is het precies en wat doet het voor de huid? Je leest het in dit artikel!

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat aangemaakt wordt door de fibroblasten in het lichaam. Collageen komt voor in de botten, tanden, kraakbeen en ook in de huid. In de huid heeft collageen een verstevigende en ondersteunende functie; het werkt als een netwerk in het huidweefsel dat alle cellen bij elkaar houdt. Dit maakt de huid stevig en sterk van structuur.


Bij het ouder worden, worden de collageenvezels ook harder en gaan ze aan elkaar plakken (Dit noemen we: versuikering/glycatie). Dit is het samenklonteren van de collageen vezels in de huid. De gehele structuur ervan wordt stijver en verliest aan elasticiteit. Door dat het samen klontert komt verslechterd de doorbloeding en krijgt de huid minder aanvoer van voedingsstoffen. Het gevolg: Het afsterven van de collageenvezels.


Afname van collageen

Het eiwit collageen is dus de basis voor een sterke en stevige huid. Vanaf het moment dat je uit de groei bent (vanaf je 21e) neemt de hoeveelheid collageenvezels in de huid af. Dit kan je zien door de rimpelvorming in de huid. De verslapping ontstaat door de afbraak van elastinevezels in de huid.


Waardoor neemt collageen af?

Niet alleen de natuur is verantwoordelijk voor de afname van collageenvezels in de huid en het lichaam. De natuurlijke productie van collageenvezels kan ook worden afgeremd door een ongezonde levensstijl. Denk aan: roken, het nuttigen van alcohol, overmatig zonnen en ongezonde voeding. Deze geven een hoger risico op de snellere afbraak van collageenvezels in de huid. Het resultaat? Een huid die eerder rimpels vertoont.


Hoe bescherm je het collageen in de huid?

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je huid tegen de zon en warmte/kou stress. Vooral de overgangen van koud naar warm en vice versa veroorzaken een stress reactie in de huid. Het gevolg: Vochtverlies. Door vochtverlies krijgt het collageen geen voedingsstoffen van binnenuit en verschrompeld. Wanneer deze te lang geen voeding krijgt sterft de cel af. Daarnaast helpt vitamine C om de collageen vezels te beschermen.


Vitamine C vind je ook v