top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De invloed van vrije radicalen op de huid

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Je hebt het vast wel eens van gehoord of voorbij zien komen: Vrij radicalen. Bijna iedereen kent het, maar bijna niemand weet wat het is. In dit artikel lees je hier meer over en over de invloed hiervan op de huid.

Vrije radicalen zijn een soort "bijproduct" in het lichaam. Het zijn moleculen die een onderdeel missen en daardoor niet meer stabiel zijn. Dat betekent dat ze snel een verbinding aangaan met andere stoffen. Voor de uitleg hiervan gaan we even terug naar een scheikunde les van school! Wat is een Molecuul? In het lichaam zitten ontzettend veel cellen. Elke cel in je lichaam bestaat uit moleculen. De moleculen zijn opgebouwd uit een of meerdere atomen die door middel van een chemische reactie samenkomen. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. De ‘schil’ van een atoom wordt gevormd door elektronen, die altijd met een even aantal een sterke buitenste laag vormen. Een atoom bestaat altijd uit een positief en een negatief geladen deel. Een vrije radicaal is een atoom die een positief geladen deel mist en is dus negatief geladen oftewel: oneven. Zodra een vrije radicaal in contact komt met andere atomen in ons lichaam, pakt hij een positief geladen deel af. Dit wekt een kettingreactie op in de huid waarbij elk atoom een positief deel afpakt van de volgende atoom. Elke cel/molecuul die "oneven" is geweest is permanent beschadigd. Dit maakt de huid zwakker en veroorzaakt veroudering in de huid. Het proces van vrije radicalen wordt ook wel Oxidatie genoemd. Anti-Oxidanten Om dit proces hierboven tegen te gaan bestaan er anti-oxidanten. Deze bevatten een extra positief geladen deel om af te geven aan de vrije radicalen. Zo worden alle atomen "even" gemaakt en is het lichaam en de huid weer in balans.



Invloeden van buitenaf Vrij radicalen ontstaan door veel invloeden van buitenaf. Het dragen van agressieve ingrediënten in (te oude) cosmetica, alcohol consumptie, roken, UV-straling, straling van computers, verontreiniging in de lucht en vooral: Stress. > In dit artikel lees je er meer over. Wanneer er een teveel aan vrije radicalen is, raakt je lichaam uit balans. Verschillende processen worden verstoord en het lichaam gaat minder goed functioneren. Ook het DNA kan worden beschadigd waardoor er verkeerde informatie wordt doorgegeven tijdens de celdeling. Deze "fouten" kunnen lichamelijke ongemakken en ziektes veroorzaken zoals kanker. De cellen in je lichaam raken dus beschadigd waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen. Oxidatie tegengaan Om oxidatie in het lichaam en de huid tegen te gaan dien je meer anti-oxidanten in je lichaam te krijgen. Dit kan door middel van voeding van binnenuit en huidverzorgingsproducten van buitenaf. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen doordat ze een extra positief geladen deel bij zich hebben. Zo maken ze de vrije radicalen onschadelijk en blijven alle cellen in balans. Antioxidanten in voeding Door voeding te eten met antioxidanten zorg je ervoor dat je lichaam en huid in balans blijven. Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit. Voornamelijk in bessen. Daarnaast zitten ze ook noten, cacao, kruiden, het chlorofyl in bladgroenten en de curcumine in kurkuma. Antioxidanten in huidverzorging Er zijn veel producten met een antioxiderende werking. Echter is het heel belangrijk hoeveel hiervan is toegevoegd om echt te doen wat het product beloofd. Vitamine C wordt veel gebruikt als antioxidant. In de ingrediëntenlijst vind je deze terug als Acorbinezuur/Ascorbic acid. Vooral de plaats in de ingrediëntenlijst is belangrijk. Als hij in het bovenste deel staat betekent het dat er voldoende van dit werkzame ingrediënt is toegevoegd. Wanneer hij onderaan in de lijst staat is het nihil en doet het onvoldoende, aan 0,00001% van een antioxidant heb je niets. Daarnaast is het belangrijk dat antioxidanten met elkaar gecombineerd worden voor een optimale werking. Ze versterken elkaar en zorgen ervoor dat het ingrediënt op de juiste plek in de huid kan komen. Mijn favoriete product van PCA Skin is de C&E Strength. Je raad het al, dit product combineert de vitamines C&E met elkaar voor een optimale werking in de huid. Omdat antioxidanten heel gevoelig voor licht en zuurstof zijn is het belangrijk dat ze goed beschermd verpakt zijn. Daarom is het belangrijk dat ze een licht werende verpakking hebben en in een tube of pompje zitten. Ingrediënten met een antioxiderende werking in huidverzorging - Vitamine C (Ascorbic acid) - Vitamine E (Tocopherol) - CoQ10 - Idobenone - Glutathione - Ergothioneine - Lipoic Acid - Alphalopoic acid Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page