top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Vitamines en mineralen voor een mooie huid

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Vitamines en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezond lichaam. Ook voor de huid. Bij een tekort aan vitamines en mineralen kunnen er huidproblemen ontstaan. Ze zorgen voor een goede opbouw van een gezonde huid. Het zijn de bouwstenen en zorgen ervoor dat je huid goed kan functioneren. Zo kan de huid door voldoende vitamines en mineralen zichzelf beter herstellen. Het is belangrijk door middel van voeding alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het lichaam kan namelijk niet alle vitamines zelf aan maken. Toch blijft het moeilijk om al die vitamines en mineralen in juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Gelukkig kunnen we dankzij supplementen toch die juiste hoeveelheden binnen krijgen.

De werking van vitamines en mineralen op de huid


Vitamine A

Het is bewezen dat vitamine A de beste anti-aging vitamine is. Het stimuleert de aanmaak van het collageen en elastine vezels in de huid. Door de aanmaak ervan wordt de veroudering van de huid vertraagd. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt en je huid ziet er meteen weer een stuk gladder uit. Ook wordt acne vermindert wanneer je vitamine A extra inneemt, omdat de huid sneller geneest van ontstekingen.


Vitamine A vind je in in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Carotenoïden (provitamine A) zitten in groente zoals wortels, boerenkool, bloemkool en spitskool. Ook zit het in fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen.


Vitamine B- complex

De belangrijkste functie van een vitamine-B complex (verzameling van alle B vitamines zoals bv. thiamine, biotine en foliumzuur) is het versterken van jouw huidcellen. Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huiduitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B de huid helpen herstellen. Een gebrek aan vitamines A en B kan leiden tot verschillende huidproblemen en zelfs haaruitval.


Het vitamine B complex zijn verschillende B-vitaminen. Je vind ze onder andere in brood en graanproducten, aardappelen, groente, fruit vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.


Vitamine C

Vitamine C is een van de grootste antioxidanten voor jouw huid. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen. Door deze bescherming wordt het verouderingsproces vertraagd. Ook stimuleert vitamine C de aanmaak van het collageen in de huid wat verstevigend werkt.


Vitamine C vind je in citrusvruchten zoals sinaasappel en citroen, broccoli, rode paprika, kiwi, spruitjes aardbeien en papaya.

Vitamine E

Vitamine E verbetert de doorbloeding en zorgt daardoor voor een betere zuurstofopname in de huid. Het huidweefsel wordt verstevigd en zorgt voor een glanzende volle huid. Ook verlengt vitamine E de levensduur van de huidcellen. Net zo als vitamine C is vitamine E een krachtig antioxidant en beschermt het tegen huidveroudering.


Vitamine E vind je voornamelijk terug in noten, pitten, kiemen en zaden zoals hazelnoten, amandelen en zonnebloempitten.


Magnesium

Magnesium stimuleert de doorbloeding en verbetert de ontgifting van de huid. Ook zorgt magnesium voor een goede bescherming en een betere opname van vitamine B. Magnesium balanceert de hormoonhuishouding in het lichaam en stimuleert het herstel van de huid.


Magnesium vind je onder andere in groene bladgroenten. Spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen.

Calcium

Calcium ondersteund vitamine C bij het opbouwen van de collageen en het bindweefsel. Dit zorgt voor een sterke huid die minder snel kneust zoals blauwe plekken/bloeduitstortingen.


Je vind calcium in melk, zalm, broccoli, boerenkool, abrikoos, tofu en noten.

Zink

Zink heeft een enorm herstellend vermogen en helpt bij het genezen van huidinfecties. Het stimuleert de productie van collageen en ondersteunt het herstel van de huid. Dit mineraal is ook uitstekend voor een huid met onzuiverheden zoals verstopte poriën/comedonen (mee-eters).


De meeste zink vind je in oesters, hennepzaad, Pompoenpitten, lijnzaad, cacao, lever, pijnboompitten, rundvlees, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten en chia zaad.


IJzer

Een tekort aan ijzer kan zorgen voor o.a. een bleke en vermoeid uitziende huid. Dat komt omdat ijzer een onderdeel is van de rode bloedcellen. IJzer zorgt voor een beter transport in de huid, waaronder het zuurstof aan- en afvoer naar de huid.


Je vind ijzer terug in spinazie, schaaldieren, lever en ander orgaanvlees, peulvruchten, rood vlees, pompoenpitten, quinoa, kalkoen, broccoli, tempeh en pure chocola.


Koper

Koper speelt een belangrijke rol bij de vorming van het pigment in je huid, oftewel: je huidskleur. Het geeft je een gezonde en stralende huidskleur.


Koper vind je voornamelijk in oesters, cacao, cashewnoten, lever, zonnebloempitten, lever, paranoot, sesamzaad, hazelnoot, pistache, pijnboompitten en walnoten.


Aminozuren

Aminozuren, antioxidanten en vetten spelen een belangrijke rol bij de conditie van de huid. Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam. Het bevordert de groei en het herstel van de (huid)cellen. Antioxidanten zorgen er voor dat je wordt beschermd regen de zogenoemde “vrij radicalen”. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen als gevolg voor oxidatieve reacties. De vetten in de huid zorgen voor het soepel maken van de huid. Elke beweging die je maakt laat zijn sporen achter, dus zorg ervoor dat je het goed soepel houdt om die lijntjes te voorkomen!


Aminozuren vind je terug in kaas, eieren, bonen, aardappelen, melk, vlees, kip en tarwe.


Omega 3

Omega3 vetzuren hydrateren de huid en zorgen ervoor dat de huid stevig en glad blijft. Ontstekingen worden tegengegaan wat die nare onderhuidse pukkels voorkomt. Denk erom dat suikers ontstekingen vaak veroorzaken. Dus laat de snoeperij wat meer staan als je hier last van hebt.


Omega 3 is te vinden in Chiazaad, spruiten, algenolie, hennepzaad, walnoten en lijnzaad.


Hyaluronzuur

Hyaluronzuur hecht zich aan aan het collageen en elastine in je huid en vertraagd het verouderingsproces. Hyaluronzuur is enorm vochtbindend wat voor een goed gehydrateerde huid zorgt en fijne lijntjes laat verdwijnen. Ook zorgt het vocht in de huid voor een goede af- en aanvoer naar de lymfevaten. Voor het afvoeren van de afvalstoffen in jouw huid en het aanvoeren van de voedingsstoffen.


Hyaluronzuur vind je terug in bonen of in supplementvorm.


Tip Wil jij jouw huid verbeteren met vitaminen en mineralen? Dan raden wij je aan om dit op de huid aan te brengen in plaats van te slikken. De huid is een opname orgaan. Doordat je de vitamines en mineralen op de huid aanbrengt worden deze meteen opgenomen en zijn ze meteen op de juiste plek: Jouw huid!


Wil jij meer lezen over voeding in relatie met de huid? Bekijk dan deze pagina met huidartikelen in de categorie: >> Voeding en gezondheid


Vind jij onze huidartikelen waardevol? Dan zouden we het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande share buttons (social media knoppen) kan je dit artikel delen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page