top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Vitamines en mineralen voor een mooie huid

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Vitamines en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezond lichaam. Ook voor de huid. Bij een tekort aan vitamines en mineralen kunnen er huidproblemen ontstaan. Ze zorgen voor een goede opbouw van een gezonde huid. Het zijn de bouwstenen en zorgen ervoor dat je huid goed kan functioneren. Zo kan de huid door voldoende vitamines en mineralen zichzelf beter herstellen. Het is belangrijk door middel van voeding alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het lichaam kan namelijk niet alle vitamines zelf aan maken. Toch blijft het moeilijk om al die vitamines en mineralen in juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Gelukkig kunnen we dankzij supplementen toch die juiste hoeveelheden binnen krijgen.

De werking van vitamines en mineralen op de huid


Vitamine A

Het is bewezen dat vitamine A de beste anti-aging vitamine is. Het stimuleert de aanmaak van het collageen en elastine vezels in de huid. Door de aanmaak ervan wordt de veroudering van de huid vertraagd. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt en je huid ziet er meteen weer een stuk gladder uit. Ook wordt acne vermindert wanneer je vitamine A extra inneemt, omdat de huid sneller geneest van ontstekingen.


Vitamine A vind je in in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Carotenoïden (provitamine A) zitten in groente zoals wortels, boerenkool, bloemkool en spitskool. Ook zit het in fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen.

>>Meer informatie over Vitamine A vind je in dit artikel


Vitamine B- complex

De belangrijkste functie van een vitamine-B complex (verzameling van alle B vitamines zoals bv. thiamine, biotine en foliumzuur) is het versterken van jouw huidcellen. Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huiduitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B de huid helpen herstellen. Een gebrek aan vitamines A en B kan leiden tot verschillende huidproblemen en zelfs haaruitval.


Het vitamine B complex zijn verschillende B-vitaminen. Je vind ze onder andere in brood en graanproducten, aardappelen, groente, fruit vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.