top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Vitaminen voor de huid – Supplementen of serums?

De vraag “Wat is de beste keuze om de huid te verbeteren met vitamines. Met supplementen of met huidverzorgingsproducten?” komt vaak voorbij. Terri Vinson legt het je graag uit vanuit haar perspectief als cosmetisch chemicus.

Vitamine A

Vitamine A (ook wel retinoïden genoemd) wordt beschouwd als de gouden standaard op het gebied van huidverzorging. Vitamine A voor uitwendig gebruik - zoals Synergie Skin Ultimate A – wordt gebruikt om meer dan 125 verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, zonneschade, hyperpigmentatie en zelfs eczeem. Niet alle retinoïden zijn hetzelfde. Receptvormen – commercieel bekend als Steva-A, Retin-A en Differin – werken veel sneller, maar ze zijn super irriterend en kunnen negatieve bijwerkingen hebben, zoals een droge huid en irritatie. Veel cliënten stoppen met het gebruik van dit recept vanwege deze bijwerkingen. Retinol zonder recept, als een gestabiliseerd molecuul wordt tegenwoordig beschouwd als dé ideale vorm voor het leveren van actuele vitamine A met maximale stabiliteit, effectiviteit en minimale irritatie.

wordt gebruikt om meer dan 125 verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, zonneschade, hyperpigmentatie en zelfs eczeem. Niet alle retinoïden zijn hetzelfde. Receptvormen – commercieel bekend als Steva-A, Retin-A en Differin – werken veel sneller, maar ze zijn sterk irriterend en kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld een droge huid en/of irritatie. Veel cliënten stoppen met het gebruik van dit recept vanwege deze bijwerkingen. Retinol zonder recept, als een gestabiliseerd molecuul wordt tegenwoordig beschouwd als dé ideale vorm voor het leveren van actuele vitamine A met maximale stabiliteit, effectiviteit en minimale irritatie.


Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine en kan zich in de weefsels ophopen als het oraal in hoge doses wordt ingenomen. Standaard lage dosis vitamine A-supplementen zijn klinisch geëvalueerd voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne. Resultaten suggereren dat een lage dosis orale suppletie niet effectief kan zijn bij het verhogen van vitamine A-niveaus in het hele lichaam. Breng je Vitamine A in een dagelijks doseringsschema aan op de huid, dan is het effect tot 4 maal hoger dan standaard vitamine A-supplementen. Orale doses van meer dan 1000 IU vitamine A kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, wazig zien, droge huid en zelfs verminderde spierfunctie.


Kortom: Wanneer je de conditie van je huid wil verbeteren is Retinol in de vorm van serums en crèmes de winnaar boven vitamine A-supplementen.


Vitamine B3 ( Niacinamide)

Vitamine B3 is een echte multitasking huidvitamine (Synergie Skin Vitamine B serum). Het wordt gebruikt bij acne, ontstekingen, fijne lijntjes, uitdroging en schilferende huid, pigmentatie en om de huidimmuniteit te versterken. Niacinamide werkt op heel veel niveaus in de huid en is een stof die écht wat doet voor de huid.


B3 komt voor in verschillende soorten voedsel, waaronder groene groenten, granen, eieren, zuivelproducten, vlees, vis, melk en granen. Dit maakt het erg moeilijk om een B3-tekort te hebben in de moderne samenleving met zoveel beschikbare voedingkeuzes. Ondanks dat we niacinamide binnenkrijgen via voeding, is het aanbrengen van niacinamide op de huid zeer gunstig. Als de huid ouder wordt dan is het voor het lichaam moeilijker om voldoende voedingsstoffen aan de huid af te geven. Huidige studies van het National Institute of Health laten zien dat B3 effectiever op de huid werkt wanneer het op de huid wordt aangebracht in tegenstelling tot oraal gebruik. Vooral bij de behandeling van acne, roodheid en droogheid.


Het is duidelijk dat niacinamide eigenlijk niet mag ontbreken in jouw huidverzorgingsroutine. Het ingrediënt is voor elk huidtype geschikt.


Vitamine C

Vitamine C in de vorm van L-ascorbinezuur, zoals Synergie Skin Pure-C Crystals, is een essentieel onderdeel van de gezondheid van de huid. Als antioxidant, het maakt de huid helder én het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Vitamine C vermindert UV-schade en is cruciaal bij wondgenezing.