top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Antioxidanten

Je leest het vaak in de beschrijving van verzorgingsproducten: Anti oxidatieve werking, Vanger van vrije radicalen, bescherming tegen oxidatieve beschadiging. Maar veel mensen weten helemaal niet wat het is. In dit artikel leg ik je uit wat antioxidanten zijn en wat ze doen.

Vrije radicalen beschadigen de huid

Antioxidanten zorgen er voor dat wij worden beschermd regen de zogenoemde “vrij radicalen”. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die vrijkomen uit energie van voedingstoffen, maar ze zweven ook door de lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stralingen van technologie, sigaretten rook of bijvoorbeeld uitlaatgassen van auto’s. Sigarettenrook bevat heel veel vrije radicalen en door langdurige stress, intensief sporten, het eten van veel suikers & transvetten of het drinken van alcohol krijg je al snel een overdosis binnen. > Klik hier om het artikel te lezen over de invloed van vrije radicalen op de huid.


Antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen DNA beschadiging. Dit maken we zelf aan, maar halen we ook grotendeels uit onze voeding. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen kans krijgen om de lichaamscellen te beschadigen.


Antioxidanten eten

Gevarieerde voeding is een must om antioxidanten binnen te krijgen. De volgende antioxidanten vind je in voeding: Vitamine B2, C, E, Q10, selenium, zink, ijzer, koper, mangaan en carotenoïden. Deze ingrediënten kan je beter vermijden: Suikers, E-nummers en veel bewerkte voeding. Eet gezonde gevarieerde voeding, zo puur en onbewerkt mogelijk.


Aanraders

- Groenten, zo kleurrijk en gevarieerd mogelijk.

- Fruit. De koning onder de fruitsoorten qua antioxidatieve werking is de bosvrucht. Kies voor biologisch fruit waarbij de schil niet bespoten is met gifstoffen.

- Kruiden en specerijen: Vers of gedroogd maakt niet uit, alles is goed.

- Kiemen. We vinden veel bouwstoffen en antioxidanten in jonge kiemen.

- Noten, pitten en zaden. Onbewerkt, ongezouten en ongebrand. Qua zaden zijn hennepzaad en sesamzaad de beste keus.


Chocolade

Wist je dat cacao ook rijk is aan antioxidanten? Kies wel voor de meest pure vorm van chocolade. Wil je een reep chocolade kopen? Neem dan een reep boven de 70% aan cacao. Let wel op: Eet chocolade met mate i.v.m. de suikers.


Antioxidanten smeren

In crèmes vind je ook antioxidanten. Deze lijst aan antioxidanten vind je in de producten terug: Vitamine C, E & B2, Co-enzym Q10, Seleen, agicyl, lumicol mechanisme (Reversive), ijzer, Koper, Zink, Edelweiss, Thermophilus (SeaCreation), Algen, Cystusroos en de champangepeer (Body Spa lijn).