top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Wat is een goede zonnecrème?

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2020

De lente is begonnen en de zon komt vaker tevoorschijn. Tijd om over een goede zonnecrème na te gaan denken! Ondanks dat de zon heel goed voor de huid kan zijn, kan het ook schadelijke effecten hebben op de huid. Hoe kies je een goede zonnecrème uit en waar dien je op te letten? Je leest het in dit artikel.

Wat doet een zonnecrème?

De functie van een zonnecrème is om de huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van UVA en UVB straling. Deze straling zorgt onder andere voor verbranding, veroudering, uitdroging en kan huidkanker veroorzaken bij overmatige blootstelling. >> Klik hier om meer te lezen over de gevaren van de UV-straling van de zon.


Waarom een zonnecrème?

In de zomermaanden schijnt de zon langer is de straling vele malen krachtiger dan in de andere maanden. Wanneer je huid te lang wordt blootgesteld aan de zon treed er onomkeerbare schade op wat kan resulteren in uitdroging van de huid, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Per huid kan verschilt het hoelang je onbeschermd en zonder te verbranden in de zon kan. Dit hangt sterk af van je (Fitzpatrick) huidtype.


Vitamine D

Vitamine D is een essentiële vitamine die de huid zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Daarnaast kan je dit aanvullen door deze vitamine uit je voeding te halen of in supplementvorm bij te slikken. Deze in vet oplosbare vitamine bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Deze zorgen onder andere voor sterke botten en tanden en een gezonde huid, haar en nagels. Vitamine D bevindt zich in zuivelproducten, eierdooiers en vette vis.


Zonnefilters

Er bestaan twee verschillende zonnefilters: Chemisch en Fysisch. Een chemische filter wordt door de huid opgenomen en absorbeert de UV-straling. De meeste filters zijn synthetisch en zijn oplosbaar in vetten en/of water. Uit onderzoek is gebleken dat deze filters zelfs in de bloedbanen terecht komen. Ook de natuur wordt met deze filter aangetast: Veel van de chemische filters van onze zonnecrèmes wordt terug gevonden op het rif van de zee. Een fysische filter zijn vaak gemaakt van fijne poederachtige mineralen. De meest voorkomende zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filter weerspiegelt de UV straling. Ze worden nagenoeg niet opgenomen door de huid waardoor ze niet in het lichaam terechtkomen. Het nadeel is dat ze makkelijk van de huid geveegd worden en daardoor vaker bijgesmeerd dienen te worden. Er zijn formules met microfijne delen van deze filters die beter in de huid kunnen komen waardoor ze beter beschermen, maar niet in het lichaam terecht komen.


Je ziet tegenwoordig veel zonnecrèmes waarin beide filters verwerkt worden. Maar wat is dan beter? Mijn voorkeur gaat uit naar de fysische filters: Zinkoxide en titaniumdioxide. Vooral omdat deze niet in de bloedbanen terecht komen en de natuur niet aantasten.


Hieronder vind je een overzicht van veel gebruikte zonnefilters en de bescherming daarvan tegen UVA en/of UVB:


* Percentage van de UVB straling die geblokkeerd wordt


De perfecte zonnecrème

- Blokkeert de UVA en UVB straling bijna volledig

- Dient niet te irriteren op de huid

- Mag de huid niet verstoppen (comedogeen)

- Is non-toxic (niet giftig) en geeft geen hormonale bijwerkingen (hyperpigmentatie) of andere ongewenste effecten

- Is stabiel en geeft geen reactie onder normale omstandigheden in de zon

- Wordt niet door de bloedbanen opgenomen

- Dient goed bruikbaar te zijn in combinatie met andere huidverzorging, zowel in olie oplosbaar als in water oplosbaar.

- Dient na het aanbrengen goed op de huid te blijven zitten en er niet makkelijk af te vegen of wassen is.

- Zit in een lucht- en licht dichte pompflacon waardoor de zonnefactor optimaal bewaard kan blijven.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page