top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Huidverzorging tijdens Chemotherapie

Chemotherapie tast het lichaam en de huid flink aan. In dit artikel vind je meer informatie over de invloed van chemotherapie op de huid en hoe je de huid het beste kan verzorgen tijdens en na de chemokuur.

Invloed van chemokuur op de huid

Bijwerkingen van de chemokuur op de huid kunnen zijn:

- droge en/of schilferige huid

- pigmentvlekjes

- kloven op handen en voeten

- huiduitslag

- donkerdere of andere teint

- hardere en meer gespannen huid


Gebruik producten met milde ingrediënten en zonder parfum

De huid kan overgevoelig worden tijdens de chemokuur. Je kan het beste zo min mogelijk met je huid doen. Kies voor zachte producten die het vocht- en vetgehalte in de huid herstellen, zonder dat er irriterende stoffen inzitten. De Neuro Sensitive Cellular lijn van Doctor Babor is speciaal gemaakt om een droge (vetarme), overgevoelige, geïrriteerde en jeukende huid onder controle te krijgen. Daarom zeer geschikt voor een huid die chemotherapie ondergaat. Klik op onderstaande knop om al onze producten voor de gevoelige huid te bekijken:
Wees mild voor je huid

Vermijd zeep, alcohol, parfum, overmatig scrubben en het ontvetten van de huid. Ga de huid dus ook niet overmatig reinigen met zeep onder de douche. Kies voor milde douchemelk of -olie die de zuurmantel van de huid niet aantasten. Zorg ervoor dat je geen producten gebruikt die schuimen, hoe meer schuim, hoe sneller de huid uitdroogt en geïrriteerd kan raken. Ga de huid ook niet scrubben. Hoe vervelend die schilfers er ook uitzien, scrubben is voor een huid die chemotherapie ondergaat te intensief. Je kunt daarom beter kiezen voor een enzyme peeling zoals de Luciderm van Synergie Skin of de Enzyme Peeling balm van Doctor Babor.


Zorg voor een goed vochtgehalte in de lucht

Gebruik bij een lage luchtvochtigheid een luchtbevochtiger in huis. Een huid die chemotherapie ondergaat droogt snel uit en verliest daardoor veel vocht. Gebruik vollere producten om het vocht goed vast te houden en drink voldoende water en kruidenthee.


Bouw weerstand op en bescherm je huid

Om de weerstand op te bouwen en de huid te beschermen kan je het beste kiezen voor producten die vitamine C bevatten. Vitamine C is een groot antioxidant die de huid goed beschermt. De Babor Comfort Vitamin C Serum is hier een goed voorbeeld van. Ook kun je vitamine C supplementeren. Daarnaast is het essentieel om de huid beschermen tegen de zon met een goede SPF 30/50. Kies hierbij voor een product die de huid niet irriteert zoals de Überzinc van Synergie Skin of de Brush On Block. Pas in de zomer op met de zon en draag beschermende kleding, een hoed en zoek de schaduw op indien mogelijk.


Wanneer je hersteld bent van de chemotherapie kan je huid nog lange tijd beschadigd zijn. Je kunt een huidadvies op afstand aanvragen. Daarbij wordt gekeken wat de conditie van de huid is en wordt er een passend productadvies voor je opgesteld om de huid weer optimaal te laten herstellen.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page