top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Vitamine E

Vitamine E is een veel toegepaste vitamine in de uiterlijke verzorging. Het is één van de allereerste vitamines die werd ingezet in de beauty industrie voor het verzorgen van de huid. Vitamine E wordt gezien als een EHBO middel dankzij de verzachtende en herstellende kracht. In dit artikel vertel ik je meer over Vitamine E.

Vitamine E

Vitamine E geeft de huid extra kracht om wondjes en schade sneller te herstellen. Het verbetert de doorbloeding en zorgt daardoor voor een betere zuurstofopname in de huid. Het huidweefsel wordt verstevigd en zorgt voor een glanzende volle huid. Ook verlengt vitamine E de levensduur van de huidcellen. Net zo als vitamine C is vitamine E een krachtig antioxidant en beschermt het tegen huidveroudering. Deze vitaminen zijn dan ook een gouden combi!


Vitamine E in voeding

Vitamine E werkt als een natuurlijke antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Vitamine E vind je voornamelijk terug in: noten, pitten, kiemen en zaden zoals hazelnoten, amandelen en zonnebloempitten.


Vitamine E en de huid

Aangezien vitamine E in vet oplosbaar is wordt het meestal verwerkt in producten op basis van vetten. Bij de modernere varianten is Vitamine E eveneens in vet verwerkt maar wordt dit niet als zodanig ervaren. Deze ‘droge’ formules voelen niet vet aan op de huid en kunnen dus creatief worden ingezet, zoals bijvoorbeeld het vermengen ervan met een zonneproduct of een ander vitamineproduct (Vitamine C).


Wat doet Vitamine E

Omdat Vitamine E een in olie oplosbare vitamine is zal het de huid altijd versoepelen en verzadigen. Hierdoor kunnen overige werkstoffen beter opgenomen worden; het heeft daarmee primair een ondersteunende functie voor andere werkstoffen. Los daarvan is vitamine E in staat om door de celwand heen te dringen en de cel van binnenuit te beschermen tegen vrije radicalen. Sinds werd ontdekt dat vitamine E de belangrijkste vet oplosbare antioxidant in de huid is, wordt het ingezet bij de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen; met name bij allerlei soorten wonden. Er is dan ook een grote hoeveelheid onderzoek dat de werking van vitamine E bij wondgenezing bevestigd. Ook brandwonden en atopische huidklachten (d.w.z. de neiging tot allergisch reageren) reageren heel goed op vitamine E. Antioxidanten, en dan met name vitamine E, versnellen de wondgenezing door de vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Omdat de genezing onder betere voorwaarden plaatsvindt ontstaat er niet alleen minder littekenvorming, maar ook minder lelijke littekenvorming.


Bescherming tegen vrije radicalen zorgt niet alleen voor een betere wondgenezing, maar ook voor een minder snelle veroudering van de huid en de daarbij behorende symptomen zoals rimpels, verslapping en glycatie (het verstijven van collageen door suikers). UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering, waardoor oxidatie ontstaat. Oxidatie van lipiden (vetten) is destructief, omdat lipiden een essentieel onderdeel zijn van celmembranen, hormonen en zenuwweefsel. De oxidatie zet een kettingreactie in gang, waarbij niet alleen de kwetsbare meervoudig onverzadigde vetzuren worden beschadigd, maar ook veel kwetsbare eiwitten die een rol spelen in de meeste dagelijkse lichaamsprocessen van de (huid)cellen. Het collageen ondergaat ‘cross-linking’ als gevolg waarvan de huid stugger en minder flexibel wordt. Ook ontstaat ouderdomspigment. Zelfs kleine hoeveelheden UV-straling kunnen het proces van rimpelvorming al in gang zetten. Een groot aantal studies toont aan dat crèmes met vitamine E de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid) verbetert. De huid wordt minder ruw en de lengte en diepte van rimpels vermindert.


Vitamine E heeft eveneens een gunstig effect op atopische huiden: gevoeligheid zoals allergie, uitslag of ontstekingsreacties zoals bijvoorbeeld bij acne worden door tocopherol (de echte variant van vitamine E) duidelijk bestreden. De combinatie vitamine E en vitamine C zorgt voor vermindering van hyperpigmentatie. Daarnaast maakt het gebruik van retinol (vitamine A) een skincare routine met vitamine E noodzakelijk: retinol droogt de huid hoe dan ook een beetje uit terwijl vitamine E juist verzadigend werkt. Dus denk je dat je het maximale aan huidverjonging doet door producten met retinol te gebruiken: prima, maar laat je vitamine E niet staan!


Waarom is Vitamine E onmisbaar?

Vitamine E wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, dus het is belangrijk dat je lichaam het op een andere manier krijgt toegediend. Hoewel vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam aanzienlijk kan verhogen, bereikt slechts een zeer klein gedeelte daarvan ook daadwerkelijk de huidcellen. Het direct op de huid aanbrengen is dan ook een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Smeren dus! Huidverbetering en huidverjonging beginnen daar waar iedere werkstof zijn werk wil doen, namelijk in de kern van de cel. Althans, als je de huid wilt verbeteren kom je er niet met enkel prikkels van buitenaf. Je zal door de celwand heen moeten en die is nu eenmaal opgebouwd uit lipiden. Dus is een werkstof op basis van lipiden (lees: vitamine E) een vereiste voor doeltreffend en langdurig resultaat!


Geschikt bij:

- (trage) wondgenezing

- diverse wondjes (schaafwonden, brandwonden, oppervlakkige zweertjes)

- acute en chronische huidaandoeningen

- allergische huidreacties

- huiduitslag, eczeem, acne, netelroos, psoriasis

- voorkomen/behandelen van littekenweefsel

- slechte huidconditie, ruwe of droge huid, rimpelvorming

- ouderdomsvlekken (in combinatie met vitamine C)

- bij gebruik van producten op basis van retinol (vitamine A)


Vitamine E vind je in de ingrediëntenlijst onder de namen: tocopheryl acetate en tocopherol.


Onze producten met Vitamine E vind je via deze knop:
Lees ook de artikelen over de andere vitamines:


Wil jij meer weten over de huid? >> Lees dan de huidartikelen in ons Blog via deze link. Je kan al jouw vragen stellen onderaan deze pagina bij commentaren. Wij beantwoorden ze graag!


Vind jij onze huidartikelen waardevol? Dan zouden we het hartstikke leuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page