top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Vitamine B

Vitamine B is een van de essentiële ingrediënten voor de huid. Het werkt hydraterend, ontstekingsremmend en vermindert droogtelijntjes. In dit artikel lees je alles over deze belangrijke vitamine en wat het doet voor de huid.

Wat is vitamine B?

Vitamine B is een complex en bestaat uit 8 verschillende vitaminen. Elke vitamine heeft zijn eigen nummer en benaming op de ingrediëntenlijst. Je kan ze dus het beste los van elkaar zien. Ondanks dat ze vaak in een complex van een aantal tot alle vitaminen gebruikt worden.


De B vitaminen worden aangeduid met een nummer en hebben een eigen benaming:

Vitamine B1 - Thiamine

Vitamine B2 - Riboflavine

Vitamine B3 - Niacine of niacinamide

Vitamine B5 - Pantothenic acid

Vitamine B6 - Pyridoxine

Vitamine B7 - Biotine

Vitamine B9/B11 - Foliumzuur

Vitamine B12 - Cobalamine


Vitamine B3 - De Multitasker

Vitamine B speelt een belangrijke rol in de aanmaak van essentiële bouwstenen in de huid. Daarom wordt het veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Vitamine B wordt veel ingezet om huidveroudering tegen te gaan, waarbij vitamine B3 één van de meest effectieve is.


Vitamine B3 zorgt ervoor dat de huid het vocht beter vast kan houden. Dit leidt tot een zachtere, soepelere huid die minder droog aanvoelt. Het vermindert daarnaast roodheden en reduceert de aanmaak van pigment. Hierdoor heb je minder kans kan op donkere vlekken. Vitamine B3 is goed voor de behandeling van acne, eczeem, droge huid en hyperpigmentatie. Vitamine B3 is in water oplosbaar en wordt niet opgeslagen in de huid of het lichaam. Dit betekent dat het binnenkrijgen van vitamine B essentieel is via voeding en huidverzorging.


Wat doet vitamine B3 voor je huid?

- Verbetert het afweersysteem van de huid

- Stimuleert de aanmaak van proteïnen om de huid te versterken en ontstekingen te voorkomen en verminderen

- Vermindert de overmatige talgproductie bij een vette/onzuivere/acne huid

- Stimuleert de aanmaak van collageen