top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Wat doet leeftijd met de huid?

In elke fase in van je leven verandert er iets in de huid. Daarom heeft de huid op elke leeftijd iets anders nodig. In dit artikel vertel ik je meer over de huid op elke leeftijd.

20 tot 30 jaar

Vanaf deze leeftijd worden de fijne lijntjes zichtbaar. Dit wordt meestal zichtbaar rondom de ogen, neus en lippen. Hier en daar kunnen kleine pigment verstoringen optreden. Deze herken je aan donkere vlekjes op voornamelijk het gezicht en decolleté. Op de plekken waar de pigmentvlekkenzijn ontstaan is de huid beschadigd geraakt. Daardoor produceren de cellen meer pigment op die plekken. Dit wordt veroorzaakt door overmatig zonnen en hormoonschommelingen. De huid kan haar vochtbalans sneller verliezen en de talgproductie begint af te nemen. Dit betekent dat de huid trekkeriger en droger aan kan voelen.


De stofwisseling in de huid wordt trager waardoor de celdeling stukje bij beetje langzamer gaat. Daarnaast gaat de kwaliteit van de huidcellen achteruit. Het afvoeren van afvalstoffen wordt langzamer waardoor wallen, donkere kringen en grovere poriën eerder optreden. Waar de celdeling van een jongere huid op 28 dagen zit kan die rond je 20ste tot 30ste al oplopen naar 35 tot 38 dagen. Ook kan de huid wat dof van kleur worden en de huid er futloos uit komen te zien. Dit komt omdat de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Dit kan ook gebeuren tijdens je zwangerschap.


30 tot 40 jaar

De fijne lijntjes worden al iets dieper in de huid en de eerste kraaienpootjes rondom de ogen ontstaan. Ook de neus-lippenplooi wordt zichtbaar. Rond deze leeftijd kunnen de onderliggende pigmentvlekken zichtbaarder worden in de huid. De vocht- en vethuishouding neemt verder af waardoor fijne rimpels/lijntjes sneller in de huid ontstaan.


De elasticiteit van de huid neemt af en de huid wordt minder strak. Dit komt voornamelijk door de stofwisseling die afneemt. In deze leeftijdscategorie kan de celdeling vertragen naar 40 tot 43 dagen. Ook worden de kleine bloedvaatjes in de huid zwakker. Zuurstof arm bloed hoopt zich op in de verzwakte haarvaten wat lichte couperose (rode adertjes in het gezicht) kan veroorzaken in de huid. Dit proces wordt versterkt door alcohol en roken. Als de huid ouder wordt worden de poriën ook wat grover en beter zichtbaar. Dit komt door de afname van de elasticiteit in de huid.


40 tot 50 jaar

De Lach en frons rimpels blijven in de huid staan en worden zichtbaarder. Pigmentvlekken (Ook wel ouderdomsvlekken genoemd) worden steeds zichtbaarder in de huid. De bloedvaten in de huid verzwakken en verlammen. De vaatjes kunnen hun werk niet meer goed doen, ze zijn kapot. Couperose wordt sterker zichtbaa