top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Wat doet leeftijd met de huid?

In elke fase in van je leven verandert er iets in de huid. Daarom heeft de huid op elke leeftijd iets anders nodig. In dit artikel vertel ik je meer over de huid op elke leeftijd.

20 tot 30 jaar

Vanaf deze leeftijd worden de fijne lijntjes zichtbaar. Dit wordt meestal zichtbaar rondom de ogen, neus en lippen. Hier en daar kunnen kleine pigment verstoringen optreden. Deze herken je aan donkere vlekjes op voornamelijk het gezicht en decolleté. Op de plekken waar de pigmentvlekkenzijn ontstaan is de huid beschadigd geraakt. Daardoor produceren de cellen meer pigment op die plekken. Dit wordt veroorzaakt door overmatig zonnen en hormoonschommelingen. De huid kan haar vochtbalans sneller verliezen en de talgproductie begint af te nemen. Dit betekent dat de huid trekkeriger en droger aan kan voelen.


De stofwisseling in de huid wordt trager waardoor de celdeling stukje bij beetje langzamer gaat. Daarnaast gaat de kwaliteit van de huidcellen achteruit. Het afvoeren van afvalstoffen wordt langzamer waardoor wallen, donkere kringen en grovere poriën eerder optreden. Waar de celdeling van een jongere huid op 28 dagen zit kan die rond je 20ste tot 30ste al oplopen naar 35 tot 38 dagen. Ook kan de huid wat dof van kleur worden en de huid er futloos uit komen te zien. Dit komt omdat de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Dit kan ook gebeuren tijdens je zwangerschap.


30 tot 40 jaar

De fijne lijntjes worden al iets dieper in de huid en de eerste kraaienpootjes rondom de ogen ontstaan. Ook de neus-lippenplooi wordt zichtbaar. Rond deze leeftijd kunnen de onderliggende pigmentvlekken zichtbaarder worden in de huid. De vocht- en vethuishouding neemt verder af waardoor fijne rimpels/lijntjes sneller in de huid ontstaan.


De elasticiteit van de huid neemt af en de huid wordt minder strak. Dit komt voornamelijk door de stofwisseling die afneemt. In deze leeftijdscategorie kan de celdeling vertragen naar 40 tot 43 dagen. Ook worden de kleine bloedvaatjes in de huid zwakker. Zuurstof arm bloed hoopt zich op in de verzwakte haarvaten wat lichte couperose (rode adertjes in het gezicht) kan veroorzaken in de huid. Dit proces wordt versterkt door alcohol en roken. Als de huid ouder wordt worden de poriën ook wat grover en beter zichtbaar. Dit komt door de afname van de elasticiteit in de huid.


40 tot 50 jaar

De Lach en frons rimpels blijven in de huid staan en worden zichtbaarder. Pigmentvlekken (Ook wel ouderdomsvlekken genoemd) worden steeds zichtbaarder in de huid. De bloedvaten in de huid verzwakken en verlammen. De vaatjes kunnen hun werk niet meer goed doen, ze zijn kapot. Couperose wordt sterker zichtbaar in de huid.


Door de afname van het vocht- en vetgehalte in de huid worden kringen en wallen bij de ogen sterker zichtbaar. De elasticiteit neemt af wat vooral zichtbaar wordt bij de hals, decolleté, kaaklijn, ogen en lippen. De celdeling kan rond deze leeftijd al oplopen naar 43 tot 45 dagen. Ook de celwand functioneert slechter waardoor de cellen belangrijke bouwstoffen sneller verliezen. Het is zeer belangrijk om vanaf deze leeftijd regelmatig een scrub/peeling en een voedend masker te gebruiken voor de huid. Je produceert daarnaast vanaf deze leeftijd minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en daardoor treed het verouderingsproces sneller op.


50 tot 60 jaar

Elk probleem verslechterd met de jaren, zoals rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken en couperose. De huid wordt een gradatie droger en lijdt daardoor sterker aan vochtverlies. De celdeling vanaf deze leeftijdscategorie zit nu rond de 45-50 dagen en de poriën worden grover en nog zichtbaarder. Door de afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt dit ouderdoms-proces versnelt. Er kan overtollig haargroei ontstaan dankzij de overhand van het mannelijk hormoon androgeen.


60+

Het lichaam raakt na de overgang weer in balans met de hormoon huishouding. Dit verschilt uiteraard per persoon. De huid past zich aan en het verouderingsproces van de huid loopt langzaam door. Pigmentvlekken, couperose en rimpels worden iets zichtbaarder omdat de huid dunner wordt.


Tips om het verouderingsproces te vertragen

- Reinig de huid twee keer per dag zodat overtollig vuil en bacteriën geen kans krijgen om de huid te beschadigen.

- Gebruik een serum om probleemzones in de huid aan te pakken. Dit kan zijn voor de vochthuishouding, de stofwisseling en/of voor couperose.

- Bescherm de huid dagelijks met een verzorgende crème. Bijvoorbeeld de Babor Selection Crème. Deze crème bevat glutathion als werkstof. Glutathion stimuleert het oestrogeen in de huid en het celdelingsproces en is geschikt om te gebruiken vanaf je 40ste.

- Het gebied rondom de ogen heeft ook verzorging nodig en daarom adviseer ik om tijdig met een oogcrème te beginnen.

- Geef de huid wekelijks een peeling en verzorg met een masker om de stofwisseling op gang te houden.

- Om couperose tegen te gaan en/of (nieuwe) te voorkomen adviseer ik het couperose serum, te stoppen met roken en zo min mogelijk alcohol te nuttigen.

- Om pigmentvlekken te voorkomen en tegen te gaan kan je de huid goed beschermen met een zonnecrème met een hoge SPF (30+)en overmatig zonnen te vermijden.

- Drink voldoende vocht en eet gezond en gevarieerd .


Voor een productadvies op maat met een uitgebreide huidscan ben je van harte welkom bij Huidstudio Leek! Woon jij te ver? >> Vraag dan een huidadvies op afstand aan.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page