top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De vochtarme huid

Vaak wordt er gesproken over een droge huid. Veel mensen weten het verschil niet tussen een droge en vochtarme huid. In dit artikel vertellen we je meer over de vochtarme huid.

Water is essentieel voor de huid. In de levende huidcellen zit vocht. Dit huideigen vocht wordt Hyaluronzuur genoemd, een term die veel gebruikt wordt in de cosmeticawereld.Vaak krijgen we van klanten te horen dat ze een droge huid hebben. Er is een groot verschil tussen een droge en een vochtarme huid: Een droge huid heeft een vettekort en een vochtarme huid heeft een vochttekort. Daarom spreken wij liever van een vetarme huid in plaats van een droge huid.


Hoe herken je een droge huid?

Een droge huid herken je aan de zeer fijne poriestructuur van de huid, deze zijn nauwelijks tot niet zichtbaar. De talgproductie van de huid is laag waardoor de huid te weinig vetten krijgt voor het beschermen van de huid. Daarom zie je vaak de combinatie van een droge en vochtarme huid, omdat de huid het vocht niet vast kan houden. Het vocht verdampt letterlijk uit de huid.
Hoe herken je een vochtarme huid?

Een vochtarme huid herken je door een trekkerig gevoel en fijne lijntjes (craquelé) die ontstaan als je de huid lift (lichtjes optilt). Je kan de huid vergelijken met een pot grond waar geen water aan toegevoegd is. De grond wordt dan droog en er ontstaan barsten in. Dit gebeurt ook met de huid wanneer deze vochtarm is.


Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Een vochtarme huid ontstaat doordat de beschermingslaag van de huid niet intact is en niet optimaal kan functioneren. Het water verdampt uit de huid en het vochtdepot raakt op. Dit kan ontstaan door een vettekort (droge huid), beschadiging, overmatig zonnen, roken, te weinig water drinken of een vitamine/mineralen tekort.


Eerst water, de rest komt later!

Water is een transportmiddel in de huid. Zonder voldoende vocht in de huid sterven belangrijke vezels zoals collageen en elastine af. Dit gebeurt omdat er niet voldoende voedingstoffen aangevoerd worden. Vocht is het eerste waar je aan dient te werken om je huid(probleem) te verbeteren. Door het vochtgehalte in de huid te herstellen, worden alle huidverbeterende ingrediënten optimaal opgenomen in de huid.


Waarom alleen water de huid niet voldoende reinigt

Er zijn veel mensen die de huid enkel reinigen met water. Vuil op de huid is oplosbaar in water en in olie. Door alleen met water te reinigen krijg je overtollige talg en vuil dat in olie oplosbaar is niet van de huid. Daardoor kunnen poriën verstoppen met als gevolg: mee-eters, puistjes en ontstekingen.


Essentiële ingrediënten voor een vochtarme huid:


Hyaluronzuur

De perfecte werkstof voor een vochtarme huid. Hyaluronzuur is een huideigen stof met een extreem vochtbindend vermogen en geeft een "plumping effect" (duwt de huid naar buiten).Vitamine B Deze vitamine werkt hydraterend, kalmerend, ontstekingsremmend en helpt de beschermlaag van de huid te herstellen. Perfect voor de (ontstekings)gevoelige huid met roodheden, puistjes, acne, rosacea en couperose.Vitamine C

Omdat de huid vocht verliest doordat de beschermingsbarrière verstoord is, moeten we de huid sterk maken. Dit kunnen we doen door vitamine C te gebruiken op de huid voor extra weerstand.
Glycolzuur

Een extreme vochtbinder en het verwijdert ook meteen de dode huidcellen van de huid. 2 vliegen in 1 klap!
Collageen

Net zoals hyaluronzuur een goede vochtbinder voor de huid. Collageen versterkt het huidweefsel en voorkomt droogtelijnen en rimpels.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page