top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De droge huid

Bijgewerkt op: 27 sep. 2020

Een droge huid ontstaat doordat de huid weinig tot geen talg aanmaakt. De droge huid is vaak doffer en gevoeliger door een tekort aan vet (en vocht). Het vette laagje van talg houdt de huid zacht, soepel en beschermd tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en bacteriën. De huid kan kriebelen en jeuken omdat de beschermende laag slecht functioneert. Dit kan leiden tot het huidprobleem: Eczeem.

Oorzaken van een droge huid

Het ontstaan van een droge huid kan komen doordat de huid met agressieve producten (zeep) gewassen wordt of in aanraking komt met andere ontvettende en reinigende middelen. Bij het teveel weg wassen van de zuurmantel van de huid met zeep verliest de huid haar bescherming. Ook kan de huid droog worden door factoren van buitenaf zoals (gure) wind, regen, sneeuw, warme, koude en/of droge lucht (veroorzaakt door kachels en airco's). Hierdoor is de huid in de winter vaak nóg droger dan in de zomer.


Leeftijd

Op jonge leeftijd veroorzaakt een droge huid vaak weinig problemen. Hoe ouder we worden, hoe meer aandacht we moeten besteden aan onze droge huid. Als we ouder worden vertraagd de aanmaak van huidcellen en ook de aanmaak van het talg. Hoe ouder we worden hoe droger de huid wordt. Daarom wordt er bij een passende huidverzorging ook altijd gekeken naar je leeftijd.


Vochtarm en vetarm

Het laagje talg wat de huid uitscheidt zorgt voor een goede beschermlaag van de huid. Wanneer deze verdwijnt is de huid minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Maar wist je dat het laagje talg ook als een afdichting werkt op de huid voor een goede vochtbalans? Talg sluit de buitenste laag van de huid af en zorgt ervoor dat vocht minder snel uit de huid verdampt. Een droge huid gaat meestal gepaard met een zeer vochtarme huid.


Het voorkomen en verzorgen van een droge huid

1.Vermijd het wassen van de huid met een agressieve (en zeephoudende) reinigingsproducten. Reinig bij een zeer droge huid maar 1 keer per dag de huid met een milde reiniging. Let ook op met shampoo en douchegel tijdens het douchen. Ga ook hierbij voor een douche olie of melk.