top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Verzorging bij acne

Acne is een huidprobleem dat vaak niet vanzelf weggaat. Dit huidprobleem heeft speciale aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vertellen we je meer over de verzorging van de huid bij acne.

Reinigen

Het is van belang om 's ochtends en 's avonds de huid goed te reinigen met een mild reinigingsproduct. Een acnehuid is een geïrriteerde en gevoelige huid. Gebruik daarom geen agressieve reinigingsproducten met alcohol die de huid alleen maar uitdrogen en kwetsbaar maken. Kies voor een reiniging zonder zeep, emulgatoren, parfum en alcohol.


Exfoliëren (Peeling)

Acne heeft vaak een dikke hoornlaag (de buitenste laag van de huid). Dit betekent dat de huid overtollige dode huidcellen bevat die de poriën afsluiten. Het talg kan daardoor niet meer uit de poriën komen en daardoor ontstaan de verstoppingen: comedonen (mee-eters) en talgcysten. Daarom is het belangrijk om de acnehuid te ontdoen van de overtollige dode huidcellen. Dit kun je doen met een peeling met zuren. Met name salicylzuur en fruitzuren hebben een gunstig effect op de huid met acne. Gebruik bij actieve ontstekingen geen scrub met korrels. Dit geeft bij de acnehuid veel irritatie en verergert de acne doordat het de huid openmaakt en de bacteriën verspreidt.


Verzorgen

Kies bij acne voor een vetvrije en antibacteriële hydraterende crème zonder vetten of oliën. Hoe meer vet of olie in de crème, hoe sneller de talgklieren geïrriteerd raken, verstoppen en gaan ontsteken.


Huidverbeterende ingrediënten bij acne


Salicylzuur

Dit zuur verwijdert de overtollige dode huidcellen en voorkomt verstopping van de talgklieren. Het dringt tot diep in de porie en reguleert de talgproductie. Door de productie van talg omlaag te brengen voorkomt het nieuwe verstoppingen.


Benzoylperoxide

Bestrijdt de 'Probionibacterium-Acnes' bacterie die acne kan veroorzaken. Het remt de talgproductie en werkt licht peelend. Met een Huidscan bij een huidspecialist kan je de huid laten bekijken of deze bacterie een van de oorzaken van jouw acne is.


Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A. Dankzij vitamine A wordt de huidceldeling versneld waardoor de huid zich sneller kan vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat de ontstekingen sneller herstellen en de kans op littekens verkleint. Retinol kan oraal (in tabletvorm op recept van de arts) en lokaal (op de huid) gebruikt worden.
Behandelmogelijkheden

Het is belangrijk dat de huid goed gereinigd wordt. Dit kan gedaan worden d.m.v. speciale acnebehandelingen door een huidprofessional. Wanneer de acne onder controle is, worden de behandelingen aangepast op het verzachten van de littekens na acne.


Medicatie

Soms is een aangepaste verzorging en/of behandeling niet voldoende om de acne onder controle te krijgen. Mochten de juiste huidproducten niet voldoende zijn, dan adviseer ik je om bij een arts of dermatoloog langs te gaan voor een huidadvies. Bij medicatie is het aan te raden om passende huidproducten te gebruiken om de huid te beschermen tegen uitdroging, vochtverlies en zongevoeligheid. De medicatie die hierbij voorgeschreven kunnen worden zijn bijvoorbeeld orale antibiotica, anticonceptie pillen, crèmes/gels/lotions (Eryacne, Benzoylperoxide) of een vitamine A preparaat lokaal of oraal (Isotretoïne). Laat je hierin altijd goed adviseren.


Andere tips en trucs

Er zijn nog meer aspecten die acne kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld: het regelmatig aanraken van de huid. De handen zitten altijd vol bacteriën. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en probeer niet te vaak aan je gezicht te zitten. Ook een telefoon bevat veel bacteriën. Wanneer je telefoneert raakt deze vuile telefoon je gezicht aan, waardoor de bacteriën op de huid verspreiden. Daarnaast kunnen make-up kwasten de boosdoener zijn. Hoe vaak worden deze gereinigd?


Reinig je make-up kwasten minimaal 1x per maand

Maak de kwast nat en gebruik een milde reiniger voor kwasten. Reinig de kwasten net zo lang tot er geen make-up resten meer in het water meekomen bij het uitspoelen van de reiniger. Meestal dien je ze 3-4 keer goed in te soppen en af te spoelen. Rol een handdoek op en leg de kwast met de haren naar beneden om te drogen. Dit voorkomt het loslaten van de lijm in de kwast.

Satijnen kussensloop

Slapen op een satijnen kussensloop kan enorm helpen bij een huid met acne. Acht uur per nacht lig je met je hoofd op een kussen. Wanneer je op katoen slaapt kan dit behoorlijk schuren en irritaties veroorzaken bij acne. Satijn voorkomt irritaties waardoor je 's ochtends zonder een geïrriteerde huid wakker wordt.Zonnebank en zonlicht bij acne

UV-straling kan een gunstig effect hebben op acne: Het droogt ontstekingen uit. Helaas blijft het niet alleen bij het uitdrogen van ontstekingen. De rest van de huid droogt ook uit. Vochtverlies in de huid zorgt voor een verhoogde talgproductie, verminderde stofwisseling in de huid (o.a. afvoer van afvalstoffen via het bloed), overtollige dode huidcellen en een langzame genezing van de huid. Bescherm jouw huid met acne daarom extra goed bij zonnige dagen en vermijd de zonnebank. Ik raad je aan om een zonnecrème te gebruiken met een minimale SPF30+. Dit voorkomt uitdroging, vochtverlies, post inflammatoire hyperpigmentatie (rood/paarse pigmentvlekken na ontstekingen) en hyper- of hypopigmentatie (bruine pigmentvlekken of witte/pigmentloze vlekken).


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page