top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Oogallergie door cosmetica

Een allergische reactie bij de ogen komt vaak voor. Een grote oorzaak hiervan is cosmetica. In dit artikel lees je meer over een oogallergie en hoe je dit grotendeels kan voorkomen.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert op een allergeen: Een stofje dat door de huid als schadelijk beschouwd wordt. De reactie van de huid is het aanmaken van histamine. Histamine zorgt voor jeuk en daardoor het verwijden van de bloedvaten waardoor de huid rood kleurt. Ook ontstaan er vochtophopingen in de huid zodat de bloedvaten gemakkelijker het vocht door kunnen laten.


Waarom zijn er producten voor de ogen?

De huid rondom de ogen is delicaat en gevoelig. Oogmake-up en oogverzorging is daarom speciaal gemaakt om de huid zo min mogelijk te irriteren. Oogproducten bevatten vaak geen parfum, kleur en andere irriterende stoffen.


Waar dien je op te letten bij oogschaduw?

Oogschaduw heeft vaak een enorm hoog gehalte aan pigmenten om de kleur mooi dekkend te krijgen op de ogen. Vaak zijn het dan deeltjes van zink- en titaniumoxide. Helaas kunnen deze stoffen leiden tot irritatie bij de ogen. Daarnaast bevat een oogschaduw veel conserveringsmiddelen om de oogschaduw langer houdbaar te maken. Ook dit kan zorgen voor irritatie. Bij minerale oogschaduw of een blauwe kleur oogschaduw dien je op te letten als je een allergie hebt voor metaal, omdat in deze producten kobalt verwerkt zit.


Waar dien je op te letten bij mascara?

Mascara en eyeliner komen vaak in contact met het oog zelf. Daarom is het belangrijk om extra goed op te letten op wat voor samenstelling deze producten precies hebben. Kies ten eerste bij gevoelige ogen voor een zwarte mascara, de kans op een allergie is dan een stuk kleiner dan een blauwe/groene/bruine mascara (door de samenstelling van het pigment). Laat ook de waterproof staan, omdat deze weer met agressieve reinigers verwijderd (sterker nog: geboend) moet worden. Onderaan dit artikel vind je ingrediënten terug die je beter kan vermijden in mascara.


Als op een oogproduct staat dat het ‘hypoallergeen’ of ‘natuurlijk’ is, wil dat niet meteen zeggen dat allergische reacties zijn uitgesloten. Test een product voor applicatie altijd eerst even een paar dagen aan de binnenkant van de ellebogen met een pleister erover als je gevoelig bent voor allergieën.


Wat kan ik doen bij een allergische reactie bij de ogen?

Een allergische reactie is een proces dat zelf dient te genezen. De ogen kunnen een aantal dagen gezwollen zijn. Wanneer je de ogen nog opgemaakt hebt, haal dan meteen de oogmake-up eraf. Gebruik hiervoor een mild reinigingsproduct. Breng gedurende de tijd van de reactie géén nieuwe oogmake-up aan om verergering van de (allergische) reactie te voorkomen. Je kunt de ogen koelen door koude kompressen of een zak kikkererwten uit de vriezer gewikkeld in een schone theedoek op de ogen te leggen. Het is raadzaam om een patchtest via de huisarts te laten doen wanneer je vaak last hebt van allergische reacties.


Je kunt je ogen tussendoor goed reinigen met kamillewater: Kook water in de waterkoker en laat dit vervolgens afkoelen met een zakje kamille thee. Vul een glas met de lauwe kamille thee tot het randje toe vol. Ga vervolgens met 1 oog onder water en knipper in het water met je ogen, zodat al het vuil er goed uit kan en je ogen goed schoon gemaakt worden. Het koken van het water zorgt ervoor dat er geen bacteriën meer in zitten. Kamille werkt ontzettend kalmerend en reinigend. Deze tip werkt ook enorm goed wanneer je in de ochtend wakker wordt en de ogen bijna niet meer kan openen.


Bij extreem jeukende ogen kan je naar de huisarts gaan. Jeuk wordt veroorzaakt door het hormoon histamine. De huisarts kan anti-histamine tabletten voorschrijven.


Zorg ervoor dat je jouw oogmake-up regelmatig vervangt, ook de oogschaduw! Na verloop van tijd komen er veel bacteriën in een product wat de huid en de ogen kan gaan irriteren. Een mascara is maximaal 6 maanden houdbaar. Gooi oude make-up weg.Permanente make-up

Ben jij overgevoelig voor oogmake-up? Dan is permanente make-up echt wat voor jou! Er kan permanent een eyeliner worden gezet, zowel boven als onder de ogen. Deze eyeliner kan in alle kleuren en loopt niet uit. >> Lees hier meer over permanente make-up.


Ingrediënten

Deze ingrediënten in oogmake-up kan je het beste vermijden bij overgevoeligheid van de ogen: Amidoamine, Belzalconium chloride, Benzyl alcohol, Black rubber mix, Cinamic aldehyde, Cinnamic alcohol, Cobalt chloride, Colophony, DMDM hydantoin, Ethyl acrylate, Gold sodium thiosulfate, Hydroxycitronellal, Imidazolidinyl urea, Methyl Formaldehyde, Methyl methacrylate, Methylchloroisothiazolinone/ Methylisothiazolinone, Methyldibromo glutaronitrile, Myroxylon pereirae (balsam of Peru), Parfum, Quaternium-15, Shellac, Sodium benzoate, Thimerosal, Thiuram mix, Tosylamide formaldehyde resin, Ylang ylang oil


Zijn jouw ogen overgevoelig voor eyeliner en mascara? En kan jij ook niet tegen wimperverf of haarverf of andere pigment? Misschien heb jij dan wel een PPD-Allergie (p-phenylenediamine allergie). Doe een allergietest bij de dermatoloog en voorkom veel narigheid!


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

1.355 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page