top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Is jouw huid te schoon?

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Veel mensen douchen of badderen elke dag. Dat geeft een lekker schoon gevoel. Maar is dat wel zo goed voor de huid? Je leest het in dit artikel.

Bacteriën

Op je lichaam leven goede en slechte bacterien. De zuurmantel van de huid houdt dit in balans door een zure laag van zweet en talg te vormen. Deze laag houdt de schadelijke bacteriën en irriterende stoffen buiten. Wanneer je gaat douchen/badderen verwijder je deze natuurlijke laag. Het duurt gemiddeld 2-3 uur voordat de huid deze laag weer herstelt heeft. Dat betekent dat in die tijd je lichaam aangevallen wordt en je dus sneller ziek kan worden of huidproblemen kunnen ontstaan. >> Klik hier om meer over de zuurmantel van de huid te lezen.


Immuunsysteem

Door het teveel wassen raakt je afweersysteem van streek. Dat komt omdat het immuunsysteem vaker geconfronteerd wordt met schadelijke bacteriën, waardoor het immuunsysteem "overwerkt" raakt. Ook omdat dit meer regel dan uitzondering is "vergeet" het wanneer het in actie moet komen. Dit kan uiteindelijk snel leiden tot allergieën omdat bacteriën en virussen makkelijker toeslaan bij een slecht afweersysteem.


Dierentuin op de huid

Met het wassen verwijder je dus alle bacteriën van je huid. De bacteriën kun je als een grote dierentuin zien. Goede en slechte bacteriën houden je huid in balans. Slechte bacteriën maken geen kans meer om het lichaam aan te vallen. Je beseft vaak niet hoe belangrijk het is om de bacteriën op de huid in balans te houden. Ze zorgen net als het immuunsysteem ervoor dat je huid beschermd word tegen invloeden van buitenaf. Doordat je ook de goede bacteriën weg wast van de huid belemmer je o.a. de natuurlijke wondgenezing van de huid.


Talg productie

Door de huid met zeep te wassen raakt de talg (natuurlijk huidvet) productie van streek. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijf en beschermd wordt tegen uitdroging en vochtverlies. Het houdt bacteriën en virussen buiten de deur en voorkomt rimpels. Ik hoor vaak van cliënten: "Als ik mijn haar 1 dag niet was is het meteen vet. Dus ik moet wel mijn haren wassen!" Ook dit probleem komt voort uit het te vaak wassen. Je overstimuleert de talgproductie waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.


PH-waarde van je huid

De huid heeft een natuurlijke beschermlaag, dit wordt ook wel de zuurmantel genoemd. Deze laag bestaat uit zweet, talg en dode huidcellen. Het heet zuurmantel omdat de PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Wanneer de PH-waarde lager dan 7 is wordt het een zuur genoemd. Als het hoger dan 7 is wordt het een base (zeep) genoemd. De zuurmantel helpt de huid goed gehydrateerd en sterk te houden. Het is een onleefbare omgeving voor slechte bacteriën en geeft de goede bacteriën een fijn thuis. Dat heeft de natuur toch mooi geregeld! Het is belangrijk om de huid zuur te houden. Uit onderzoek is gebleken dat een huid met een hogere pH waarde droger, doffer en sneller geïrriteerd raakt. Ook krijg je eerder rimpels… En dat wil je natuurlijk niet!


Kinderen

Ook kinderen moeten lekker vies kunnen worden. Vooral in de eerst 4 levensjaren. Kinderen ontwikkelen juist in deze levensjaren hun immuunsysteem. Laat ze dus gerust hier en daar in aanraking komen met bacteriën. Dat is erg goed voor de ontwikkeling van de weerstand. Lekker buiten laten spelen! Zitten ze onder de modder? Even afspoelen met alleen water. Het meeste vuil is immers oplosbaar in water.


Baby's

De talg productie van een baby loopt anders dan de talgproductie van een volwassene, veel langzamer. De haren worden dus echt niet snel vet en vies. Iedere dag wassen (met shampoo) is dus echt niet nodig. Reinig je baby met een zeer milde reinigingsmelk die niet schuimt. Hoe meer schuim, hoe agressiever het product is voor de tere babyhuid. Laat een kindje ook maar maximaal 5 minuten badderen. (Hard)water is echt niet zo mild als men denkt: het werkt zeer uitdrogend omdat het een hoge PH-waarde heeft. Een uitgedroogde babyhuid is vatbaarder voor eczeem en luieruitslag. Vanwege de PH-neutrale waarde (7) werkt water al ontvettend op de huid. Laat staan een badschuim met een PH-waarde van 8-10.


Conclusie

Een zekere mate van blootstelling aan bacteriën komt de gezondheid en de huid ten goede. Zorg ervoor dat je niet overmatig doucht en spoel je af met alleen water. Want hoe vies word je nou eigenlijk?!


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page