top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De zuurmantel van de huid

De zuurmantel is de beschermingslaag van de huid en wordt ook wel de huidbarrière genoemd. De PH-waarde van deze beschermingslaag ligt tussen de 4,5 en 5,5. Dat betekent dat deze laag van de huid zuur is, vandaar de naam zuurmantel. De zuurmantel zorgt voor het beschermen van de huid tegen kou, warmte, schadelijke bacteriën en het binnendringen van irriterende stoffen. Het is daarom heel belangrijk om zuinig met deze beschermende laag om te gaan. In dit artikel vertellen we je meer over de zuurmantel van de huid.

De zuurmantel bestaat uit zweet, talg en huidschilfers. Na elke douchebeurt lost de zuurmantel op omdat shampoo en douchegel basisch (zeep heeft een PH-waarde van 7-9) zijn. Zeep lost zuren op en verwijdert het van de huid. Na gemiddeld 2-3 uur is de zuurmantel van de huid na een douchebeurt herstelt. Wees er alert op dat in deze tijd jouw huid blootgesteld wordt aan het binnendringen van schadelijke bacteriën en stoffen. Gebruik daarom milde (zeepvrije!) producten en verzorg de huid met een bodycrème of olie.


PH-waarde

Zoals elke stof een PH-waarde bevat, heeft ook de zuurmantel van de huid een PH-waarde. De PH waarde geeft aan of een product juist zuur of basisch (zepig) is. De zuurmantel bestaat uit een combinatie van zweet, talg en huidschilfers. Op de bovenste laag van de huid leven micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën (goede en slechte), virussen en gisten die schade aan kunnen richten en het lichaam ziek kunnen maken. De zuurmantel houdt deze schadelijke indringers buiten de deur.


Juiste balans voor de huid

De PH-waarde varieert van 1 tot 14. 1 is extreem zuur zoals bijvoorbeeld zoutzuur en 14 is erg basisch (zepig) zoals bijvoorbeeld een gootsteenontstopper. 7 noemen we PH neutraal. De PH-waarde van de huid ligt rond de 4,5 en 5,5. Dit is aan de zure kant en daarom wordt het een zuurmantel genoemd. Bij een te hoge PH-waarde is de huid gevoeliger, doffer en droger. Dit ontstaat vaak doordat de huid te vaak gereinigd wordt in combinatie met een lage talg productie. Indien de zuurmantel uit in balans raakt, beschadigt en veroudert de huid vele malen sneller.


PH-waarde van water

Het kraanwater heeft een gemiddelde PH-waarde van 7 (PH neutraal) in Nederland. Per regio kan het enorm variëren, vaak zie je dat ook met kalkaanslag. Door de hogere PH-waarde lost het water de zuurmantel op, waardoor de huid op dat moment basisch wordt. Zeker indien er een douchegel en/of shampoo gebruikt wordt. Daarom is elke dag douchen niet goed voor de huid. Daarnaast is een juiste verzorging tijdens en na het douchen van groot belang. Na het douchen duurt het zo'n 2-3 uur tot de zuurmantel van de huid weer is herstelt. Tip: Gebruik een bodylotion met een lage PH waarde zoals de Body Therapy van PCA Skin.


PH neutrale producten

Het is belangrijk om de PH waarde van de huid zo min mogelijk aan te tasten. Gebruik daarom geen PH neutrale producten, maar liever producten die zuurder zijn met een PH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Veel opschuimende producten (door Sodium Lauryl/Laureth Sulphate - ook wel SLS genoemd) en zeep hebben vaak een hoge PH waarde rond de 9/10 om de huid (veel te) grondig te reinigen. Zoals je nu weet, ontvet dit de huid te sterk. Kies daarom voor zeepvrije producten. En ja ik weet het... Wat kan je dan nog wel gebruiken?! Er zijn zo véél producten op de markt, moet ik dan alle etiketten gaan lezen? Het antwoord: Ja. Een praktische tip is om op internet te zoeken naar producten zonder SLS - Sodium Lauryl/Laureth Sulphate. Dan kom je al heel ver!


Hoe zuur zijn de producten bij bij Huidstraling.nl verkrijgbaar zijn?

De producten die wij verkopen zijn extreem mild en tasten de PH waarde van de huid niet aan. De PH-waarde van de producten liggen tussen de 4,8 en 5,5 in. Met een fruitzuurpeeling wordt de huid zuurder gemaakt dit betekent dat de PH-waarde lager ligt dan die van de huid. Dit heeft een peelend effect en zorgt voor een stralende frisse huid.


PCA Skin werkt veel met zuren om huidproblemen op te lossen. De Facial wash en Facial Wash Oily/Problem skin hebben een lagere ph waarde en peelen de huid ligt. Met water is dit de perfecte combinatie omdat ze samen PH huidneutraal worden 5/5,5. Ook zijn er voor thuis gebruik maskers en retinol producten met een lagere PH-waarde. Dit verschilt per product.


Mocht jij nog vragen hebben na het lezen van dit artikel dan kan je ze hieronder bij opmerkingen stellen. Wij beantwoorden ze graag!

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page