top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De zuurmantel van de huid

De zuurmantel is de beschermingslaag van de huid en wordt ook wel de huidbarrière genoemd. De PH-waarde van deze beschermingslaag ligt tussen de 4,5 en 5,5. Dat betekent dat deze laag van de huid zuur is, vandaar de naam zuurmantel. De zuurmantel zorgt voor het beschermen van de huid tegen kou, warmte, schadelijke bacteriën en het binnendringen van irriterende stoffen. Het is daarom heel belangrijk om zuinig met deze beschermende laag om te gaan. In dit artikel vertellen we je meer over de zuurmantel van de huid.

De zuurmantel bestaat uit zweet, talg en huidschilfers. Na elke douchebeurt lost de zuurmantel op omdat shampoo en douchegel basisch (zeep heeft een PH-waarde van 7-9) zijn. Zeep lost zuren op en verwijdert het van de huid. Na gemiddeld 2-3 uur is de zuurmantel van de huid na een douchebeurt herstelt. Wees er alert op dat in deze tijd jouw huid blootgesteld wordt aan het binnendringen van schadelijke bacteriën en stoffen. Gebruik daarom milde (zeepvrije!) producten en verzorg de huid met een bodycrème of olie.


PH-waarde

Zoals elke stof een PH-waarde bevat, heeft ook de zuurmantel van de huid een PH-waarde. De PH waarde geeft aan of een product juist zuur of basisch (zepig) is. De zuurmantel bestaat uit een combinatie van zweet, talg en huidschilfers. Op de bovenste laag van de huid leven micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën (goede en slechte), virussen en gisten die schade aan kunnen richten en het lichaam ziek kunnen maken. De zuurmantel houdt deze schadelijke indringers buiten de deur.


Juiste balans voor de huid

De PH-waarde varieert van 1 tot 14. 1 is extreem zuur zoals bijvoorbeeld zoutzuur en 14 is erg basisch (zepig) zoals bijvoorbeeld een gootsteenontstopper. 7 noemen we PH neutraal. De PH-waarde van de huid ligt rond de 4,5 en 5,5. Dit is aan de zure kant en daarom wordt het een zuurmantel genoemd. Bij een te hoge PH-waarde is de huid gevoeliger, doffer en droger. Dit ontstaat vaak doordat de huid te vaak gereinigd wordt in combinatie met een lage talg productie. Indien