top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De gevoelige huid

Bijgewerkt op: 18 nov. 2022

Regelmatig krijgen wij vragen van klanten met een gevoelige huid. Wanneer een huid gevoelig is reageert de huid prikkelbaar en kleurt snel rood. Maar soms kan dit ook door een verkeerde product keuze veroorzaakt worden. In dit artikel vertellen we je meer over de gevoelige huid en de verzorging daarvan.

De tekenen van een gevoelige huid en de oorzaak

Vaak kleurt een gevoelige huid snel rood. Dit kan gepaard gaan met jeuk en bultjes of blaasjes (evt. met couperose of acne rosacea). Het kan zijn dat de huid niet altijd zo gevoelig is geweest. Dit kan komen door het gebruik van product met ingrediënten die de huid irriteren of door het gebruik van medicatie. Een gevoelige huid kan ook een tijdelijke reactie zijn.


Het kan zijn dat je een allergische reactie hebt op een ingrediënt. Maar een combinatie van verschillende ingrediënten kunnen ook huidirritaties veroorzaken. Daarom raden we het af om verschillende productlijnen door elkaar te gebruiken, mits het goed is afgestemd door een Huidspecialist.


Naast een reactie op cosmetica of medicatie kun je van nature een gevoelige huid hebben.


Gevoelige huid door het niet gebruiken van huidverzorging

Een gevoelige huid heeft bescherming nodig. Vaak gaat een gevoelige huid gepaard met een droge en vochtarme huid. Kortom: Een huid die niet voldoende weerstand heeft. Wanneer een huid droog en vochtarm is deze onvoldoende beschermd tegen invloeden van buitenaf. Warmte, kou en bacteriën prikkelen de huid, waardoor deze rood kleurt. Dit is een vicieuze cirkel die een onderbreking nodig heeft: Een rijke verzorging. Door het gebruik van producten die afgestemd zijn op de huid wordt de weerstand opgebouwd. Stap voor stap wordt de huid minder gevoelig en kan het de prikkels van buitenaf vele malen beter aan.


"Ik heb een gevoelige huid, dus ik smeer er maar niks op"

Een gevoelige huid reageert snel op producten. Dit komt omdat de huid niks gewend is. Deze prikkels kent de huid niet en daarom wordt het afweermechanisme gestart. Veel mensen besluiten om die reden geen producten (meer) te gebruiken. Met de juiste verzorging verhoog je de weerstand van de huid. Langzaam wordt deze opgebouwd en reageert de huid steeds minder gevoelig. Het is heel belangrijk dat je je laat adviseren door een Huidspecialist. Deze stelt een behandel- en/of productadvies samen voor een optimaal resultaat.

Wat dien je te vermijden?

Gebruik geen agressieve reinigingsproducten. Denk hierbij aan reiniging op basis van zeep, alcohol of een grove peeling. Was de huid niet met een blok zeep, dit verwijdert de natuurlijke beschermlaag (zuurmantel) wat de huid in eerste instantie juist zo gevoelig maakt. Gebruik producten die afgestemd zijn op jouw huid en gebruik productlijnen niet door elkaar.


Hypoallergeen & dermatologisch getest

De termen Hyopallergeen en dermatologisch getest zijn vaak puur reclame uitingen. Het woord hypoallergeen suggereert dat er weinig kans is op een reactie in de huid, maar sluit het niet uit. En de uitslag van de dermatologische test staat niet op de verpakking vermeld. Zo kun je niet zien of het product positief of negatief uit de test is gekomen.


Baby producten

Vaak hoor ik van cliënten dat ze babyproducten gebruiken omdat ze een gevoelige huid hebben. Dit is echter geen oplossing. De huid is behoorlijk veranderd na de babytijd. Daarom heeft de huid meer nodig. Ook zijn babyproducten verre van mild. Een flinke dosis parfum en irriterende werkstoffen doen de huid geen goed. Ook de babyhuid niet..

Natuurlijke producten

Mensen grijpen snel naar natuurlijke producten wanneer zij een gevoelige huid hebben. Het kan een goede keuze zijn, maar ook in natuurlijke producten kunnen irriterende stoffen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan munt, lavendel of tea tree: ingrediënten waar mensen snel huidirritatie van kunnen krijgen. Bij een gevoelige huid kan het soms even duren voordat het juiste product gevonden is. Dit komt omdat elke huid een ander afweersysteem heeft en op andere stoffen reageert. Daarom is het belangrijk om geduld te hebben bij het vinden van het juiste product en het voor minimaal 6-8 weken te gebruiken.


Wat kan ik doen?

Test elk product voor gebruik altijd even aan de binnenkant van je elleboog, achter je oor en/of eventueel op een klein stukje van de huid onder de kaaklijn. Daarmee kun je zien hoe de huid reageert op een product. Bij Huidstudio Leek kun je altijd samples bestellen en het product uittesten voordat je het aanschaft. Dit voorkomt miskopen.


Overdaad schaadt

Ga mild om met de huid. Kies voor een milde en kalmerende reiniging, zoals bijvoorbeeld een hydrofiele olie of milde reiniger zonder zeep. Gebruik een reiniging zonder zeep en parfum en kies voor een zachte gezichtscrème. Ik kan je helpen met het vinden van huidproducten die bij jouw huid past. Bij een overgevoelige huid kan je het beste beginnen met de huid één keer per dag te reinigen en verzorgen. Overprikkel de huid niet door te gaan scrubben en veel verschillende soorten maskers te gebruiken. Wil je de huid toch extra verzorgen, kies dan voor een kalmerend of hydraterende serum en/of kalmerende ampullen. Overleg altijd eerst met een huidspecialist of dit voor jouw huid geschikt is.


Houdbaarheid van producten

Zorg er voor dat de verzorgingsproducten niet over datum zijn. Maak eerst op wat je nog hebt en pak dan pas je nieuwe product. Je eet jouw eten toch ook niet meer op als het over datum is? Wanneer het product over datum is zijn de werkzame stoffen uitgewerkt. Als er te veel bacteriën in zitten kunnen de ingrediënten ook verkeerd ontwikkelen waardoor het irriterend werkt op de huid. Label je producten altijd even met een datum wanneer je het open maakt, zodat je altijd kan zien wanneer het product is geopend. >> Klik hier om meer over de houdbaarheidsdatum te lezen van cosmetica.


Vitamines bij een gevoelige huid

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel vitamines en mineralen hebben een positief effect op de huid:


- Vitamine A voor het behoud van een goede huidconditie.

- Vitamine B2, B3 en B8 voor een gezonde huid.

- Vitamine C voor een stevige, egale huid en voor vermindering van schade door UV-straling, acne, pigmentvlekken en rosacea.

- Vitamine E voor beperking van huidschade en huidverbranding en voor versterking van de beschermlaag van de huid (zuurmantel).

- Jodium voor een gezonde huid.

- Koper voor voldoende pigment in je huid.

- Zink voor een kalmerend effect bij een geïrriteerde huid.


Let op

Laat je adviseren voordat je supplementen gaat gebruiken. Zo zorg je voor een optimale gezondheid van je huid een lichaam.

Producten voor de gevoelige huid Ben jij benieuwd welke producten het beste bij jouw gevoelige huid passen? Vraag dan een Huidadvies op afstand aan voor een op maat gemaakt huidadvies.
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page