top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De gevoelige huid

Bijgewerkt op: 18 nov. 2022

Regelmatig krijgen wij vragen van klanten met een gevoelige huid. Wanneer een huid gevoelig is reageert de huid prikkelbaar en kleurt snel rood. Maar soms kan dit ook door een verkeerde product keuze veroorzaakt worden. In dit artikel vertellen we je meer over de gevoelige huid en de verzorging daarvan.

De tekenen van een gevoelige huid en de oorzaak

Vaak kleurt een gevoelige huid snel rood. Dit kan gepaard gaan met jeuk en bultjes of blaasjes (evt. met couperose of acne rosacea). Het kan zijn dat de huid niet altijd zo gevoelig is geweest. Dit kan komen door het gebruik van product met ingrediënten die de huid irriteren of door het gebruik van medicatie. Een gevoelige huid kan ook een tijdelijke reactie zijn.


Het kan zijn dat je een allergische reactie hebt op een ingrediënt. Maar een combinatie van verschillende ingrediënten kunnen ook huidirritaties veroorzaken. Daarom raden we het af om verschillende productlijnen door elkaar te gebruiken, mits het goed is afgestemd door een Huidspecialist.


Naast een reactie op cosmetica of medicatie kun je van nature een gevoelige huid hebben.


Gevoelige huid door het niet gebruiken van huidverzorging

Een gevoelige huid heeft bescherming nodig. Vaak gaat een gevoelige huid gepaard met een droge en vochtarme huid. Kortom: Een huid die niet voldoende weerstand heeft. Wanneer een huid droog en vochtarm is deze onvoldoende beschermd tegen invloeden van buitenaf. Warmte, kou en bacteriën prikkelen de huid, waardoor deze rood kleurt. Dit is een vicieuze cirkel die een onderbreking nodig heeft: Een rijke verzorging. Door het gebruik van producten die afgestemd zijn op de huid wordt de weerstand opgebouwd. Stap voor stap wordt de huid minder gevoelig en kan het de prikkels van buitenaf vele malen beter aan.


"Ik heb een gevoelige huid, dus ik smeer er maar niks op"

Een gevoelige huid reageert snel op producten. Dit komt omdat de huid niks gewend is. Deze prikkels kent de huid niet en daarom wordt het afweermechanisme gestart. Veel mensen besluiten om die reden geen producten (meer) te gebruiken. Met de juiste verzorging verhoog je de weerstand van de huid. Langzaam wordt deze opgebouwd en reageert de huid steeds minder gevoelig. Het is heel belangrijk dat je je laat adviseren door een Huidspecialist. Deze stelt een behandel- en/of productadvies samen voor een optimaal resultaat.

Wat dien je te vermijden?

Gebruik geen agressieve reinigingsproducten. Denk hierbij aan reiniging op basis van zeep, alcohol of een grove peeling. Was de huid niet met een blok zeep, dit verwijdert de natuurlijke beschermlaag (zuurmantel) wat de huid in eerste instantie juist zo gevoelig maakt. Gebruik producten die afgestemd zijn op jouw huid en gebruik productlijnen niet door elkaar.


Hypoallergeen & dermatologisch getest

De termen Hyopallergeen en dermatologisch getest zijn vaak puur reclame uitingen. Het woord hypoallergeen suggereert dat er weinig kans is op een reactie in de huid, maar sluit het niet uit. En de uitslag van de dermatologische test staat niet op de verpakking vermeld. Zo kun je niet zien of het product positief of negatief uit de test is gekomen.