top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Zonneallergie

Bijgewerkt op: 9 dec. 2021

Wist je dat 33 miljoen mensen in Europa last hebben van zonneallergie? Ze noemen het ook wel 'Mallorca' acne. Bij zonneallergie heb je kleine rode bultjes die bijten en/of jeuken.

Wat is een allergie? Een allergie is een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert op een allergeen: Een stofje dat door de huid als schadelijk wordt beschouwd. De reactie van de huid is het aanmaken van histamine. Histamine zorgt voor verschrikkelijke jeuk en zorgt er ook voor dat bloedvaten uitzetten waardoor de huid rood kleurt. Dit zorgt voor het afvoeren van de afvalstoffen in je huid. Ook ontstaan er vochtophopingen in de huid zodat de bloedvaten gemakkelijker het vocht door kunnen laten.

Wat is zonneallergie? We spreken van zonneallergie als er een abnormale reactie ontstaat in de huid na blootstelling van de zon of UV straling. We spreken dan van een huiduitslag. Een zonneallergie komt voornamelijk voor bij lichte huiden. Geslacht en leeftijd hebben hier geen invloed op. Waarom de een wel zonneallergie krijgt en de ander niet is onbekend. Zonneallergie kan ook ontstaan achter het glas (laat UVA door), in de schaduw, met beschermende producten op de huid en tijdens lichte bewolking. Dit komt omdat UVA-straling de zonneallergie veroorzaakt.

Zonneallergie behandelen Bij zonneallergie kun je het beste je huid laten wennen aan de zon. Stapje voor stapje steeds een paar minuten langer. Zoek in het voorjaar geleidelijk en beschermd de zon op. Ook kun je de huid laten wennen d.m.v. lichttherapie. Hierbij worden lichtbehandelingen uitgevoerd met UVB straling. Deze verdikken de huid voor een betere bescherming. Deze behandeling kan uitgevoerd worden in het ziekenhuis.

Wat kan je zelf doen?

Uit de zon blijven tussen 11:00 en 15:00 uur. Dan is de zon het sterkst. Beschermende kleding dragen (liefst wit), een hoed en een zonnebril. Ga niet overmatig liggen zonnebaden en draag altijd een zonnefactor met SPF 50 zonder oliën. Het beste is om je zonnefactor dagelijkse als bodylotion te gebruiken zodat je standaard goed beschermd bent.

Synoniem: Polymorfe lichterupie (PMLE)

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page