top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Wondgenezing

Of het nu een operatiewond, schaafwond of een ander soort wond is. Deze dien je met zorg te behandelen. Een wond is een kwetsbare plek op de huid en gevoelig voor bacteriën en infecties. Het lichaam probeert dit zo snel mogelijk te herstellen door de wond te dichten. En dit is een heel bijzonder en belangrijk proces. In dit artikel lees je meer over de genezingskracht van de huid.

De wond

Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Zo zie je vaak roodheid, bloed, zwelling, warmte en soms zelfs pus. De huid is open gescheurd/geschaafd en gaat bloeden. Het bloeden wordt veroorzaakt door kapotte bloedvaten.


Heling van de wond

Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken. De nieuwe huidcellen vormen samen de nieuwe huid. Na een tijd valt de korst van de huid af. Bij een diepere wond is de kans groot dat er een litteken ontstaat.


De korst op de wond

Laat de korst goed zitten en krab/pulk er niet aan. Anders moet het hele proces opnieuw beginnen en maak je de huid weer opnieuw open. Dit keer dieper dan daarvoor. De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.


Verzorging

Gebruik een crème met herstellende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel gemaakt wordt en extra vocht vasthoudt. Extra vocht is van groot belang om de cellen in de huid extra kracht te geven. Voor de verzorging van de (kapotte) huid kan je het beste producten gebruiken die het herstel proces van de huid ondersteunen. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Bij de huidverbeterende behandelingen waarbij dieper in de huid gewerkt wordt zoals bij Microneedling en Microdermabrasie wordt ook gewerkt met deze ondersteunende producten. Om uit de behandeling het beste resultaat te halen adviseren wij deze producten voor thuisgebruik.