top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Grove Poriën

‘Grove poriën’ is één van de meest gezochte huidproblemen op internet. Ook bij ons is dit een van de meest gehoorde huidproblemen. De vraag naar porie verfijnende producten is groot. In dit artikel leggen we je meer uit over grove poriën en wat je eraan kan doen.

Hoe ontstaan grove poriën

Grove poriën ontstaan door verschillende omstandigheden: Huidtype, onzuiverheden, leefstijl en voeding. Deze invloeden bepalen hoe de structuur van jouw huid is.


Huidtype

De poriestructuur wordt bepaald door je huidtype. Bij een vette huid zie je grove poriën. Dit komt door een verhoogde talgproductie die de poriën verwijd. Heb je een droge huid, dan zijn de poriën nauwelijks zichtbaar. Iedere 7-10 jaar wordt de huid een gradatie droger. Dit zie je terug in de talgproductie, maar helaas niet in de poriestructuur. Naarmate je ouder wordt vermindert ook de elasticiteit van de huid. Dit zorgt ervoor dat poriën groter lijken omdat de vorm veranderd van mooi rond naar ovaal. Daardoor lijken ze groter.


Onzuiverheden

Een onzuivere huid bevat veel mee-eters. De afvalstoffen die zich in de porie ophopen oxideren en het talg wordt donkerder van kleur. Daarnaast duwt het overtollige talg de wanden naar buiten. Daardoor worden poriën grover en zichtbaarder.


Leefstijl en voeding

De keuzes die jij qua leefstijl maakt hebben veel invloed op de huid. Roken en alcohol leveren bijvoorbeeld veel afvalstoffen op in het lichaam. De huid is een ontgiftend orgaan. Deze scheidt de afvalstoffen uit via o.a. de talgklieren. Dit kan zelfs een onaangename geur geven. Voeding kan hetzelfde resultaat geven. Vette, suikerrijke voeding leveren ook veel meer afvalstoffen dan gezondere keuzes zoals groenten en fruit. Ze zeggen niet voor niks: "Je bent wat je eet".


Kunnen poriën verkleind worden?

Nee, poriën zijn kleine gaatjes in de huid, daarom kan je deze niet verkleinen. Wel kan je aan de stevigheid van de huid werken. Door verslapping tegen te gaan worden de poriën minder zichtbaar. Daarnaast zijn er producten op de markt die poriën minder zichtbaar maken. Optisch verfijnen ze de poriën en geven de huid haar jeugdige glans terug.


Kan ik grove poriën voorkomen?

Grove poriën kan je nooit 100% voorkomen. Maar met de juiste kennis kan je het gedeeltelijk voorkomen. Dit zijn mijn tips die voor een verfijnde huid:

- Niet roken

- Matig je alcohol consumptie

- Matig blootstelling van de huid aan de zon - maximaal 30 min. per dag

- Eet gevarieerd, vooral groenten en fruit zijn heel belangrijk

- Drink voldoende water, vermijd frisdrank en sap met een hoog suikergehalte

- Reinig je huid 2x per dag wanneer je een normale tot vette huid hebt

- Gebruik zuiverende producten zoals een toner, peeling en reinigend masker

- Gebruik producten die bij jouw huidtype passen: Voor de droge huid een volle crème, Voor de vette huid een luchtige gel(crème)

Reinigen van de huid

Het reinigen van de huid is de basis. Het voorkomt dat poriën verstoppen en open blijven staan door vuil en talg. Reinigers met een lage dosis (1-2%) salicylzuur of een gemiddelde dosis (2.5-5%) melk- of glycolzuur stimuleren de celvernieuwing en houden de poriën schoon.Ben je tevreden met je huidige reiniger, gebruik dan een toner om na de reiniging de Ph-waarde van de huid te herstellen en de poriën te verfijnen. Het houdt de huid tot diep in de poriën schoon, waardoor het ook onmisbaar is voor de onzuivere huid. Het remt de talgproductie, reinigt de poriën en remt de groei van de (Propioni acnes) bacterie op de huid.Dag- & Nachtverzorging

Kies bij grove poriën voor luchtige moisturizers. Je kan kiezen voor een moisturizer met zuren. Deze hebben een exfoliërende (peelende) werking op de huid. Ook vitamine A is voor de nachtcréme een goede werkstof voor het verstevigen, talg in balans brengen en hydrateren van de huid.


Kies overdag, om afbraak van collageen- en elastine door UV-straling en dus porieverslapping te voorkomen, een moisturizer met goede UVA/UVB bescherming. Gebruik make-up op waterbasis (geen olie basis!) en gebruik een minimale hoeveelheid foundation.Exfoliëren/Masker

Geef de huid 2x per week een dieptereiniging door te exfoliëren met een scrub, fruitzuur- of enzymatische peeling en breng daarna een zuiverend masker aan om onzuiverheden tegen te gaan. Houdt je ervan om zo snel mogelijk je huid te verzorgen? Ga dan voor een peeling en masker in één.
Tijd voor een Huidspecialist

Heb jij extreem verstopte poriën, mee-eters en/of talgcystes? Mee-eters kunnen resulteren in blijvend vergrote poriën. Laat het verwijderen van deze onzuiverheden over aan een huidspecialist. De huidspecialist kan je poriën veel grondiger en diepgaander reinigen en de huid met sterkere peelings behandelen.


Bij Huidstudio Leek kun je terecht voor verschillende peelings die geselecteerd worden voor jouw huid. Dit gebeurt altijd na een uitgebreid intake gesprek. Er wordt een behandelplan opgesteld om zo goed mogelijk aan jouw huidwensen te voldoen.Vind jij onze huidartikelen waardevol? Dan zouden we het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

Recente blogposts

Alles weergeven

Peeling

Comentários


bottom of page