top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Grove Poriën

‘Grove poriën’ is één van de meest gezochte huidproblemen op internet. Ook bij ons is dit een van de meest gehoorde huidproblemen. De vraag naar porie verfijnende producten is groot. In dit artikel leggen we je meer uit over grove poriën en wat je eraan kan doen.

Hoe ontstaan grove poriën

Grove poriën ontstaan door verschillende omstandigheden: Huidtype, onzuiverheden, leefstijl en voeding. Deze invloeden bepalen hoe de structuur van jouw huid is.


Huidtype

De poriestructuur wordt bepaald door je huidtype. Bij een vette huid zie je grove poriën. Dit komt door een verhoogde talgproductie die de poriën verwijd. Heb je een droge huid, dan zijn de poriën nauwelijks zichtbaar. Iedere 7-10 jaar wordt de huid een gradatie droger. Dit zie je terug in de talgproductie, maar helaas niet in de poriestructuur. Naarmate je ouder wordt vermindert ook de elasticiteit van de huid. Dit zorgt ervoor dat porien groter lijken omdat de vorm veranderd van mooi rond naar ovaal. Daardoor lijken ze groter.


Onzuiverheden

Een onzuivere huid bevat veel mee-eters. De afvalstoffen die zich in de porie ophopen oxideren en het talg wordt donkerder van kleur. Daarnaast duwt het overtollige talg de wanden naar buiten. Daardoor worden poriën grover en zichtbaarder.


Leefstijl en voeding

De keuzes die jij qua leefstijl maakt hebben veel invloed op de huid. Roken en alcohol leveren bijvoorbeeld veel afvalstoffen op in het lichaam. De huid is een ontgiftend orgaan. Deze scheidt de afvalstoffen uit via o.a. de talgklieren. Dit kan zelfs een onaangename geur geven. Voeding kan hetzelfde resultaat geven. Vette, suikerrijke voeding leveren ook veel meer afvalstoffen dan gezondere keuzes zoals groenten en fruit. Ze zeggen niet voor niks: "Je bent wat je eet".


Kunnen poriën verkleind worden?

Nee, poriën zijn kleine gaatjes in de huid, daarom kan je deze niet verkleinen. Wel kan je aan de stevigheid van de huid werken. Door verslapping tegen te gaan worden de poriën minder zichtbaar. Daarnaast zijn er producten op de markt die poriën minder zichtbaar maken. Optisch verfijnen ze de poriën en geven de huid haar jeugdige glans terug.


Kan ik grove poriën voorkomen?

Grove poriën kan je nooit 100% voorkomen. Maar met de juiste kennis kan je het gedeeltelijk voorkomen. Dit zijn mijn tips die voor een verfijnde huid:

- Niet roken

- Matig je alcohol consumptie

- Matig blootstelling van de huid aan de zon - maximaal 30 min. per dag

- Eet gevarieerd, vooral groenten en fruit zijn heel belangrijk

- Drink voldoende water, vermijd frisdrank en sap met een hoog suikergehalte

- Reinig je huid 2x per dag wanneer je een normale tot vette huid hebt

- Gebruik zuiverende producten zoals een toner, peeling en reinigend masker