top of page
  • Foto van schrijverMarisa

De Rokershuid

Oktober staat in het teken van stoppen met roken. Daarom wordt deze maand ook wel stoptober genoemd. We dagen je uit om mee te doen voor een gezonde huid! In dit artikel leggen we je uit wat roken met de huid doet.

Roken en de huid

Dat roken slecht is voor de algehele gezondheid is al langere tijd bekend.We kennen allemaal dat plaatje van rokerslongen en gewone longen. Waar veel mensen niet aan denken is dat roken veel processen in het lichaam verslechterd. Roken verslechterd ook de doorbloeding (en dus ook de stofwisseling), spijsvertering, celdeling en het herstel van het lichaam en dus ook van de huid.


Slechtere doorbloeding door roken

Door roken vernauwen de bloedvaten. Dit komt omdat ze verstoppen met de afvalstoffen uit sigaretten. Daardoor kan het bloed niet meer goed doorstromen in de bloedvaten wat een slechte doorbloeding oplevert. De huid wordt vaal van kleur en functioneert daardoor minder goed. Daarnaast gaan de bloedvaten na verloop van tijd blauw/paars opkleuren in de huid. Dit wordt ook wel couperose genoemd.


De huid krijgt minder zuurstof en vitamines

Omdat de bloedvaten in de huid zijn vernauwd/verstopt krijgt de huid onvoldoende vitamines vanuit uit voeding. Daarnaast wordt de zuurstof toevoer naar de huidcellen geblokkeerd. Dit versnelt het huidverouderingsproces. De huid krijgt een vale grauwe teint en verouderd vele malen sneller. > Zie dit leuke artikel over een onderzoek over roken en de huid met eeneiige tweelingen!


Onzuivere huid

Een slecht transport in de bloedvaten zorgt voor een slechte afvoer van afvalstoffen. Doordat ze niet goed afgevoerd kunnen worden komen deze afvalstoffen via de huid naar buiten in de vorm van comedonen (mee-eters) en cystes (talgpropjes).


Afbraak van het bindweefsel

Door bepaalde gifstoffen in sigaretten wordt de afbraak van het bindweefsel versneld. Dit betekent dat de elasticiteit van de huid sneller afneemt en rimpels en huidplooien sneller ontstaan.