top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Voeding bij acne

Wanneer je last krijgt van acne kan dit verschillende oorzaken hebben. Officieel is het niet aangetoond dat voeding een rol speelt bij acne. Maar veel mensen krijgen bij het (teveel) eten van bijvoorbeeld varkensvlees, suikers of melk meer last van acne. Daarom is een aangepast voedingspatroon een aanrader. In dit artikel vertellen we je meer over voeding bij acne.

Acne door voeding

Een ongezonde levensstijl heeft invloed op de huid. Door ongezonde voeding heeft je lichaam het zwaar: het bloed, de nieren en lever moeten harder werken om het lichaam schoon te krijgen van de afvalstoffen uit ongezonde voeding, nicotine en bijvoorbeeld medicijnen en alcohol.


Richtlijnen voor voeding bij acne:


Suikers

Vermijd producten met een te hoge glycemische index. Dit zijn producten waarbij de bloedsuikerspiegel snel omhoog schiet (snelle suikers). Denk hierbij aan bepaalde zuivel- en graanproducten, snoep, koek, frisdrank, energydrink, vitaminedrank en fruitdrank. Een hoog suikergehalte kan van invloed zijn op acne. De “suikerpiek” in het bloed zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de productie van het hormoon: androgeen. Dit hormoon verhoogt op zijn beurt de talgproductie. Zuivel producten mogen gerust, maar let wel op de suikers in deze producten.


Zuivel

Of de huid op zuivel reageert verschilt sterk per persoon. Waar de een heftig reageert op lactose in melk heeft de ander geen last. Mocht je huid hier op reageren, kies dan eens voor producten zoals geiten yoghurt/melk/kaas of plantaardige melk en yoghurt. Deze producten bevatten minder tot geen lactose, meer essentiële vetzuren en is beter verteerbaar door het lichaam dan de producten van de koe. Uit ervaring heb ik gemerkt dat klanten vaak sterk reageren op melk en kaas, maar bijvoorbeeld geen last krijgen van kwark en yoghurt. Dit heeft te maken met het verwerkingsproces van de producten.


Chocola

Dit product is er in vele soorten en maten. Het stimuleert het gelukshormoon in het lichaam, maar eet dit met mate. Melkchocolade bevat veel suiker en lactose. Kies bij chocola voor minimaal 70% cacao. Wanneer je last hebt van acne kun je wel wat extra endorfine (gelukshormoon) gebruiken. Een acne huid kan je namelijk