top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Huidhonger

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020

De laatste tijd zie je steeds vaker het woord huidhonger voorbij komen. Wat betekent het en waar komt het vandaan? In dit artikel vertellen we je er meer over!

Foto door Anna Shvets via Pexels

Wat is Huidhonger?

Net als eten en drinken belangrijk is voor de mens, is aanraking dat ook. Een knuffel, een kus of iemands hand op de jouwe. Deze aanrakingen zorgen ervoor dat een gelukshormoon vrij komt waardoor je beter in je vel zit. Veel mensen denken dat het woord huidhonger nog maar net bestaat. Echter het woord bestaat al veel langer. Er zijn zelfs al een aantal boeken over geschreven.


Een van je belangrijkste zintuigen

Wat het tastzintuig uniek maakt, is dat je huid op verschillende manieren communiceert: Er komt informatie binnen van buitenaf (of het warm of koud is en hoe dingen voelen), maar je huid laat ook zien wat er van binnen gebeurt. Denk aan kippenvel als je ontroerd bent, blozen als je je schaamt of koude rillingen van een eng verhaal.


In tegenstelling tot je andere zintuigen kan je jouw tastzin niet uitschakelen. Bij de andere zintuigen is dat geen probleem: met een blinddoek voor zie je niks, oordopjes houden geluiden tegen, wanneer je jouw neus dicht knijpt ruik je niets en wanneer je je mond dicht houdt, proef je niets. Bij de tastzin gaat dat niet. Deze is altijd actief.


Aanraken is een belangrijke levensbehoefte. Te vroeg geboren baby’s worden niet voor niets op de blote huid gelegd. Liefdevolle aanrakingen zijn helend. En dat geldt niet alleen voor therapeutische massages, maar ook voor alledaagse aanrakingen. Het is fijn om een voorwerp te hebben dat je regelmatig aanraakt, zoals een glad steentje in je jaszak (je telefoon heeft vaak hetzelfde effect).


Toch krijgt de huid vaak maar weinig aandacht. Als je de hele dag op toetsenborden bezig bent, heeft je tastzin eigenlijk niet zoveel te doen. In de digitale wereld raak je elkaar niet aan en als je geen relatie hebt, krijg je ook weinig knuffels – juist liefdevol huidcontact is belangrijk. En niet de aandacht voor hoe je huid eruit ziet, maar op je huid als zintuig. Geef je huid eens fijne prikkels!