top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Huidfeiten

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid is als een winterjas, de bescherming van het lichaam, maar ook ons visitekaartje. Daarom is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de huid. We hebben maar 1 huid en die is onvervangbaar.

Een aantal feiten over de huid op een rijtje:


* De huid dient als bescherming tegen verschillende schadelijke invloeden van buitenaf: Bacteriën, ultra violette stralingen, virussen, vuil, vocht en temperaturen. Het vormt een sterke laag om onze spieren, bloedvaten, zenuwen en organen te beschermen. Micro-organismen en andere schadelijke stoffen worden afgeweerd.


* De huid zorgt er voor dat al onze organen op de juiste plek zitten en blijven.


* De huid is gemiddeld 2 vierkante meter. Dat maakt de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam.


* Door het pigment in de huid worden we beschermd tegen ultra violette stralingen.


* De huid groeit van binnen naar buiten.


* Wist je dat je niet alleen via je longen, maar ook via je huid ademt? De zuurstof word vervolgens in ons bloed opgenomen en vervoert door ons lichaam.


* De huid is op sommige plaatsen nog geen 6 millimeter dik.


* Met de huid kunnen we voelen. De zenuw uiteinden kunnen alles waarnemen: Pijn, temperatuur en aanraking. Daardoor weten we of we koud of warm zijn, of iets zacht of hard is en of iets wel of niet prettig aan voelt.


* Over warmte gesproken, via de huid wordt de temperatuur van het lichaam geregeld. De huid houd warmte vast wanneer we het koud hebben en koelt af bij warmte.


* Het lichaam stoot per minuut 30.000 dode huidcellen af, vernieuwt constant en kan wonden laten helen.


* Via de huid kunnen we vitamines binnen krijgen. Bijvoorbeeld vitamine D van de zon die we nodig hebben voor onze botten.


* De celwand van de huid is half doorlaatbaar, daardoor kunnen we extra voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen het lichaam beter verlaten.


* Door middel van zweten verliezen we warmte. Een bezweet lichaam kan sneller afkoelen omdat de huid vochtig wordt.


* Tijdens zweten verliezen we niet alleen vocht maar ook zout. Het is belangrijk om veel water te drinken bij hevig transpireren. Zout trekt vocht aan en onttrekt dus veel vocht uit de huid.


* Binnen 28 tot 30 dagen is de huid helemaal vernieuwd. Naarmate we ouder gaat alles trager in ons lichaam. Zo ook de celdeling, die kan wel oplopen naar 50 tot 56 dagen.


Weet dat de huid een opname orgaan is. De huid kan ook giftige stoffen opnemen, daarom is het zo belangrijk om zorgvuldig met de huid om te gaan en deze goed te beschermen en verzorgen.Vind jij onze huidartikelen waardevol? Dan zouden we het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page