top of page
  • Foto van schrijverMarisa

Alcohol

Alcohol wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Alcohol kan de huid uitdrogen en irritatie geven. Echter zijn er verschillende soorten alcohol die gebruikt worden in huidverzorgingsproducten. Waarvoor wordt het gebruikt en wat doet alcohol precies met de huid? En welke soorten kan je beter vermijden? Je leest het in dit artikel.


Waarom zit alcohol in producten?

Alcohol wordt gebruikt om werkstoffen in op te lossen. Alcohol werkt antibacterieel en verlengd de houdbaarheid van product. Alcohol voorkomt schuimvorming, verdunt huidproducten en heeft het een ontvettende werking. Alcohol wordt vaak in lotions/toners gebruikt dat een fris en schoon gevoel op de huid geeft.


Is alcohol slecht in producten?

Er zijn verschillende soorten alcohol die in producten toegepast worden. De soorten alcohol die je het beste kan vermijden zijn: alcohol denat. (denatured alcohol), SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.Een belangrijk punt om naar te kijken is of dit ingrediënt hoog of laag in de ingrediëntenlijst staat van je product. Staat deze hoog in de lijst, dan zit er veel van in en kan je het product beter laten staan. Staat deze onderaan de lijst, dan zit er weinig van in en kan je het prima gebruiken.

De alcohol soorten die de huid niet of nauwelijks irriteren zijn: Cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, alcohol (grain derived) en behenyl alcohol. Deze vettige alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.


Er zit veel alcohol in mijn product, moet ik het nu weggooien?

Het is belangrijk om bewust met je huid om te gaan. De huid uitdrogen kan problemen met zich meebrengen. Het kan acne bijvoorbeeld verergeren omdat het de talgproductie stimuleert. Dit resulteert in onzuiverheden en meer ontstekingen/puistjes. Bij een normale tot droge huid kan het een zeer trekkerig gevoel geven. De huid scheurt letterlijk open en bacteriën en irriterende stoffen kunnen de huid beschadigen. Dit kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Bijvoorbeeld: Eczeem.


Hoe zit het met de consumptie van Alcohol?

Het drinken van alcohol heeft invloed op je hele lichaam, ook op de huid. Alcohol komt in de maag terecht en wordt via het bloed in het lichaam verspreid. Het werkt voornamelijk verdovend. Het reactievermogen wordt trager, je doorbloeding verhoogd en je suikerspiegel schiet omhoog. Het gevolg van alcohol op de huid is dat het een uitdrogend effect heeft indien je regelmatig alcohol nuttigt. De huid kan meer roodheden vertonen, trekkerig aanvoelen en sneller verouderen. Tip: Drink voldoende (mineraal)water om het vochtgehalte op peil te drinken en eet gezond en gevarieerd.


Wil jij meer weten over ingrediënten in producten? >> Op deze pagina vind je meer huidartikelen over dit onderwerp!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page